Ga naar Content

Stakingen bij veerdienst TESO voorlopig van de baan na bod bootdienst voor nieuwe cao

Dreigende acties bij TESO zijn voorlopig van de baan nu de bootdienst een nieuw bod voor een nieuwe cao heeft gedaan. Dat meldt FNV Streekvervoer, schrijft onze mediapartner Texelse Courant. Medewerkers van TESO die lid zijn van vakbond FNV overleggen volgende week over het bod, waarna een stemming volgt.

Foto: Texelse Courant / Ron Landman

Hoe de uitkomst gaat zijn, is nog volstrekt onduidelijk, aldus Lutz Kressin, bestuurder van FNV Streekvervoer. "Het bod is op verschillende punten verbeterd", zegt Kressin, "en op andere punten is er niets veranderd. Wat er uit de stemming komt, is dus nog ongewis."

Ultimatum

De vakbond stuurde vorige week een ultimatum naar TESO, de exploitant van de veerboot tussen Den Helder en Texel. Als het bedrijf voor 23 juni om 6.00 uur niet akkoord zou gaan met onder meer een loonsverhoging van 5 procent, het afschaffen van de jeugdlonen en het recht op parttime werken, zouden er vrijwel zeker acties volgen.

Dat is nu dus voorlopig van de baan.

Lees ook

Naast een loonsverhoging van 5 procent per 1 januari 2022 wil de vakbond ook dat er op 1 juli dit jaar gekeken wordt naar de algemene loonindex. Is die hoger dan 5 procent, dan moet de werkgever dit verschil aanvullen. Daarnaast wil de vakbond dat er onderzoek komt naar het verwachte personeelsverloop en de mogelijkheid om werknemers boven de sterkte aan te nemen. Dit om de hoge werkdruk aan te pakken.

Corona

De huidige cao liep tot 1 januari 2020. Een onderhandelingsakkoord tussen vakbonden en werkgever werd door de leden begin 2020 afgewezen. Vanwege de coronapandemie zijn de onderhandelingen pas in oktober 2021 weer hervat.

Bij TESO werken 130 werknemers. De nieuwe cao, met een looptijd van een jaar, moet met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2022.

De lokale afdeling van de PvdA stelde gisteren nog spoedvragen aan het college van burgemeester en wethouders. De partij wilde onder andere weten of de gemeente noodscenario's klaar had liggen voor het geval het tot een staking zou komen. Een staking raakt de bereikbaarheid van het eiland, vond ze, en daarmee het belang van iedereen.

Een personeelslid van TESO deelde vorige week zijn verhaal bij de Texelse Courant.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]