Ga naar Content

Krijgen Bloemendalers na 100 dagen politiek gekonkel nu dan een betrouwbaar bestuur?

Honderd dagen na de verkiezingen lijkt ook Bloemendaal eindelijk een nieuw gemeentebestuur te krijgen. Met een kleine meerderheid in de gemeenteraad durven nu D66, VVD en de PvdA het samen aan. Eerder strandden drie pogingen tot het vormen van een coalitie. Oud zeer en vertrouwensbreuken uit het verleden leken bijna elke vorm van samenwerking in de weg te staan. Krijgen de Bloemendalers nu wel een betrouwbare overheid die hun woningnood gaat aanpakken?

Het gemeentehuis van Bloemendaal - Foto: NH Nieuws / Dimitri Walbeek

Komende woensdag komt er pas meer duidelijkheid over de koers die Bloemendaal gaat varen en zal duidelijk worden of de wensen van de inwoners terug te lezen zijn in het akkoord. Uit een onderzoek van NH Nieuws voor de verkiezingen bleek dat Bloemendalers vinden dat er de afgelopen jaren te weinig woningen voor jongeren zijn bijgekomen. Bovendien zouden villa's volgens veel inwoners best gesplitst mogen worden om de woningnood terug te dringen.

Opvangplekken 

Voor één onderwerp waar inwoners zich zorgen over maakten, namelijk de opvang van statushouders in het voormalige woonzorgcomplex Oldenhove, is de kou al uit de lucht. Een kleine meerderheid van de gemeenteraad heeft in mei al voor een gemengde opvang van statushouders en andere woningzoekenden gestemd. De buurt is opgelucht dat er nu niet alleen statushouders komen te wonen, in de verwachting dat een mix de leefbaarheid ten goede zal komen. 

Tekst loopt door.

Lees ook

Voor de omwonenden van Blekersveld waar het vorige gemeentebestuur (waar ook de VVD en D66 zitting in hadden, red.) tijdelijke woningen wilde plaatsen, is het nog wel even nagelbijten. Hier zijn ellenlange discussies over gevoerd. Een mogelijk eerdere samenwerking wilde hier een streep doorheen zetten. Maar toen al zei Gertjan Valster van Stichting Blekersveld Groen die hier altijd tegen gestreden heeft: "Het wantrouwen in de Bloemendaalse politiek is dusdanig groot, dat we het eerst zwart op wit willen zien en dan geloven."

Dat wantrouwen in de Bloemendaalse politiek zal een zware dobber worden voor het nieuwe gemeentebestuur. Uit een onderzoek door Kieskompas in opdracht van NH Nieuws voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen gaf vier op de vijf Bloemendalers aan niet veel tot heel weinig vertrouwen te hebben in het lokale bestuur. En het rapportcijfer van 4,8 voor de Bloemendaalse politiek was één van de laagste van alle gemeenten in Noord-Holland. 

Nu ook duidelijk is dat Bloemendaal geen lokale partij aan het roer krijgt, terwijl Hart voor Bloemendaal juist wel een opvallend grote winst maakte tijdens de verkiezingen, is de vraag of het vertrouwen van de Bloemendalers terug te winnen is. Want de afgelopen honderd dagen zijn drie mogelijke coalities de revue gepasseerd en telkens liep de samenwerking stuk op geruzie tussen de politici. 

Wat is er ook alweer gebeurd?

  • Na de verkiezingen op 16 maart blijkt dat de VVD in Bloemendaal de grootste blijft met vijf zetels. Maar de grootste rivaal van de VVD  in de gemeenteraad, Hart voor Bloemendaal (HvB),  is de morele winnaar: Marielys Roos gaat met haar partij van 1 naar 3 zetels.
  • Eind maart worden 'en plein public' voor de camera vanuit de raadszaal gesprekken gevoerd over mogelijke samenwerkingen. Er zijn dan al wel weer irritaties bij de lokale partij HvB dat bang is buitengesloten te worden. 
  • Op 19 april is er dan toch al snel witte rook uit het gemeentehuis: de VVD wil een akkoord proberen te schrijven met oude getrouwen D66 en GroenLinks, maar toch ook Hart voor Bloemendaal
  • Een paar dagen later gaat het in de raadsvergadering alweer mis tussen de VVD en HvB: de laatste irriteert zich mateloos aan de in hun ogen 'arrogante' houding in een debat over opvang van statushouders in Oldenhove. En de volgende dag gooit Marielys Roos het bijltje erbij neer. Ze wil niet met VVD samen besturen op deze manier. 
  • Groot is de verbazing in Bloemendaal als de VVD even later ook aan de kant wordt gezet. Ook andere partijen vinden de houding van de VVD niet gepast. D66 en GroenLinks keren zich tegen de liberalen en voor het eerst lijkt het erop dat de VVD niet in het Bloemendaals bestuur zitting nemen.
  • Nog geen week later op 28 april verklaren de andere kleinere partijen dat zij het willen proberen. En twee weken later ligt er al een akkoord op de tekentafel. Eén partij (Liberaal Bloemendaal) haakt af, de vijf andere partijen gaan allemaal een wethouder (al dan niet in deeltijd) leveren. De VVD maakt zich op voor oppositie voeren. 
  • Maar het inkt van het akkoord is nog niet droog of twee weken later barst de bom. Een integriteitsonderzoek naar 4 raadsleden en één ex-raadslid over een woningbouwkwestie twee jaar geleden is het lont, dat aangestoken wordt juist op het moment dat de wethouders zich willen presenteren. Eén van de beoogde wethouderskandidaten, Rob Slewe, staat ook ter discussie. Vooral over hoe hij afhoudend reageert op zijn 'fout' met mailadressen die hij al dan niet per ongeluk gemaakt heeft, stuit D66 tegen de borst. 
  • En dus trekt D66 de stekker uit de derde poging tot een coalitievorming. 
  • En Hart voor Bloemendaal gooit nog wat olie op het vuur door hun onvrede in een vier kantjes tellende flyer letterlijk op straat te gooien.
  • Maar nu, op 24 juni, lijkt het dan toch zo ver. Net op de honderdste dag na de verkiezing komt naar buiten dat D66 en PvdA toch weer met 'good-old' VVD gaan besturen.

Geef je mening! 

Vertrouwen in de politiek is in Bloemendaal een hot issue. De afgelopen jaren heerst onder de inwoners de indruk van bestuurlijke chaos. Door het dossier Elswoutshoek zijn zwakke plekken in de politiek bloot komen te liggen. 

Nu de aanloop naar een nieuwe Bloemendaals bestuur ook niet vlekkeloos is verlopen, vraagt NH Nieuws zich af of de inwoners van Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Bennebroek en Vogelenzang erop vertrouwen dat hun belangen goed en adequaat behartigd gaan worden.

Mail je beargumenteerde mening naar onze redactie via [email protected] en vermeld desgewenst naam en telefoonnummer als wij contact met je mogen opnemen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]