Ga naar Content

Spannende openingsdag van Westfriese Folklore: "Weten mensen het nog wel te vinden?"

Na twee jaar afwezigheid is de Westfriese Folklore in Schagen weer terug van weggeweest. Voor de organisatie is het de vraag of het toeristische evenement nog genoeg mensen zal trekken. Maar alle seinen staan op groen: niet eerder is het zo druk geweest bij de kledinguitleen. En dat zegt iets over het aantal mensen dat in de zomermaanden vrijwillig wil meelopen in klederdracht van honderd jaar geleden, tijdens de optochten op de donderdagen. Vanochtend is de opening, thema: oude ambachten.

Foto: Westfriese Folklore

"In 2019 hebben we het voor het laatst een vol jaar gedaan", vertelt Jan Benit van de Westfriese Folklore. "Zowel in 2020 als in 2021 is er niets gebeurd. Tenminste: er waren wel activiteiten op de Westfriese donderdagen. Zo stond ik er met een kraampje en hebben we gezorgd dat het op een postkalender is komen te staan. Maar er was geen optocht."

Meer mensen

Juist die optocht maakt het uniek. In klederdracht. Lopend of op een paard met wagen. Of zelfs met een loopfiets. Alles komt voorbij. Kinderen zitten in een ouderwetse kinderwagen. Of, als ze groot genoeg zijn, lopen ze mee op klompjes. De oudere mannen en vrouwen dragen hoge hoeden en een kap met hulletje. "Het is in 1953 begonnen om daarmee de middenstand proberen op te krikken en meer mensen naar Schagen te krijgen", weet Benit.

Bekijk hieronder beelden van de laatste reguliere Westfriese Folklore in 2019. Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wekelijks lopen er honderden mensen mee. Deze week konden de vrijwilligers voor het laatst naar de uitleen om kleding of kinderwagens te lenen. Maar hoeveel er precies mee zullen lopen, weet Benit niet. "Iedereen mag komen. Als ze maar klederdracht dragen en geen make-up op hebben. En dat kun je lenen, maar sommigen kunnen het ook nog in huis hebben."

Nieuw

Dit jaar is er weer een nieuwe miss gekozen, Babette de Ruijter, zoals in principe elk jaar gebeurt. Maar ook is er nu een nieuwe spreekstalmeester (Bart Jansma) en koetsier (Michel Bakker). "Het is best een beetje spannend", geeft Benit toe. "Veel nieuwe vrijwilligers. En weten de mensen het nog wel te vinden?" Volgend jaar bestaat de Folklore 70 jaar. Of ze dan iets speciaals gaan doen, kan Benit nog niet zeggen, maar ze zullen er zeker bij stilstaan.

Deze zomer zijn de tien Westfriese donderdagen weer als vanouds met thema's als dans, klederdracht en kind. Op 18 augustus is er het ringsteken. Wie de optocht in het centrum van Schagen wil zien, moet op tijd klaarstaan: ze starten rond 10.45 uur. In principe gaat het altijd door, tenzij het onweert of als het te warm is (zoals in 2018 en 2019 twee keer gebeurde).

Foto: Westfriese Folklore

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]