Ga naar Content

Herdenking en viering afschaffing slavernij

Vandaag wordt er herdacht dat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij afschafte in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. In 1873 werden de laatste tot slaaf gemaakte mensen vrij. Vanaf 11.00 uur wordt de Bigi Spikri, de kleurrijke optocht door de stad, uitgezonden. 

Sinds de onthulling van het slavernijmonument op 1 juli 2002 vindt er elk jaar een herdenking plaats in het Oosterpark. Op die plek bood burgemeester Halsema vorig jaar excuses aan voor de rol die Amsterdam speelde in het slavernijverleden. De ceremonie begint om 13.00 uur in aanwezigheid van onder anderen vertegenwoordigers van het kabinet, de gevolmachtigde ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba, de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en burgemeester Halsema.

De Bigi Spikri is de jaarlijkse optocht door de stad die aan de herdenking vooraf gaat. Vanaf 11.00 uur lopen de deelnemers vanaf de Stopera naar het Oosterpark in traditionele kledij om de afschaffing van de slavernij te herdenken én te vieren. Bigi Spikri betekent letterlijk 'grote spiegel'. Tijdens een jaarlijkse feestelijke parade in Suriname liepen de uitgedoste mensen langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]