Ga naar Content

Teylers museum ondergedompeld in zomerse sferen: "Juist nu de zon schijnt naar een museum"

Een opblaaskrokodil en strandstoelen zijn niet dingen die je verwacht in een museum. Toch kun je ze deze zomervakantie treffen in het Teylers museum in Haarlem, ze zijn er namelijk ondergedompeld in zomerse sferen. Daarnaast kan je ruimtes bezoeken waar je normaal niet mag komen en zijn er tal van activiteiten voor kinderen. 

Teylers museum in zomerse sferen - NH Nieuws

"Wij vieren de zomer in het museum", zegt directeur Marc de Beyer. We hebben dan ook veel activiteiten te doen en kan je in ruimtes kijken waar je normaal niet in kan."

Eeuwen oud

Een van die ruimtes is de bibliotheek waar het ruikt naar oud perkament en eeuwenoude boeken tot aan het hoge plafond in kasten zijn opgestapeld.   

"Maar wat ook bijzonder is", vervolgt De Beyer, "is de sterrenwacht waar ze vroeger met telescopen naar de hemel keken. Dat is echt bijzonder en kan je normaal helemaal niet komen."

Het Teylers museum is er voor wetenschap en kunst en werd in 1784 gesticht. Veel van de meetinstrumenten die toen in de wetenschap werden gebruikt, vind je in het museum. 

Kinderen

Natuurlijk is er komende zomer ook veel te doen voor kinderen. Zo kunnen ze op dinsdagen handen leren tekenen en er zijn demonstraties van de replica van de grote elektriseermachine.

Tekst gaat door onder de foto.

Opblaaskrokodil in het museum - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Maar misschien wel het hoogtepunt is het maken van een eigen vulkaan. Broer Gabriël en zus Milou zijn met opa en oma een dagje in Haarlem en zijn allebei druk bezig met het maken van hun eigen vulkaan. 

Ze vinden het niet erg om met dit lekkere weer binnen te knutselen. "Ik kan altijd nog buiten spelen", legt Gabriël uit. "En gisteren ben ik al op het strand geweest. Ik vind het juist wel leuk en interessant om hier deze vulkaan te maken."

Overvloed aan zon

Dat het nu zomer en wellicht te zonnig is om een museum te bezoeken deert museumdirecteur Marc de Beyer niet. "Wij zijn hier ook in zomerse sferen. Ik zou nu juist een museum bezoeken. De zon heeft afgelopen tijd overvloedig geschenen, nu is het tijd voor iets leuks", lacht hij.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]