Ga naar Content

Van schade wordt men wijs: buren vrezen nieuwe scheuren bij vervanging Cruquiusbrug

De Cruquiusbrug tussen Haarlemmermeer en Heemstede wordt na negentig jaar vervangen door een duurzame variant. Omwonenden vinden dat een goed idee, maar de operatie baart hen zorgen. Eerdere werkzaamheden - inmiddels zo'n tien jaar geleden - veroorzaakten flinke schade aan hun woningen. 

Ruud en Michel kijken met argwaan naar werkzaamheden Cruquiusbrug - NH Nieuws

Tien jaar later zijn in sommige woningen aan de Bennebroekerdijk de scheuren nog goed zichtbaar. De meeste gedupeerden kregen de schade vergoed, maar de bewoners kijken wel met argusogen naar de voorbereidende werkzaamheden.

Eerste werkzaamheden

Begin dit jaar zagen omwonenden de eerste groenwerkers en bouwvakkers in de buurt van de brug. Zo zijn er begin februari zeven bomen gekapt, werd een maand later een extra zandlaag aangebracht en is de voetgangerstunnel in ieder geval tot maart 2023 afgesloten. 

De provincie vervangt de brug om de bereikbaarheid, doorstroming en veiligheid te  garanderen. Het oostelijk deel van de brug (rijstroken richting Heemstede) wordt volledig vervangen.

De overgang wordt breder waardoor meer ruimte ontstaat voor fietsers en voetgangers. Ook wordt de voetgangerstunnel aangepakt en komt er aan de kant van Cruquius (richting Haarlemmermeer) een fietsonderdoorgang. Aan die kant wordt de brug niet vervangen, maar gerenoveerd.

De werkzaamheden zouden volgens planning begin 2024 afgerond zijn, wat betekent dat de omwonenden in ieder geval twee jaar tegen een bouwput aankijken.

Roestplekken 

De bewoners zijn het met de provincie eens dat de brug een opknapbeurt kan gebruiken. "Je ziet de roestplekken en je hoort de brug klapperen als er zwaar verkeer overheen rijdt", aldus Michel van Santen. 

Toch zit het de inwoners van Cruquius niet lekker. Een inloopavond in 2019 is tot nu toe het enige moment geweest waarop de bewoners zijn geïnformeerd. Op de website van de provincie staat wel de eerste voorbereidende werkzaamheden in het eerste kwartaal van dit jaar zijn begonnen en dat de operatie in 2024 afgerond moet zijn.

Vragen van NH Nieuws over de planning, verkeershinder en wat de directe omgeving zal merken, heeft de provincie nog niet beantwoord.

Onderhoudsarm

Wel is bekend dat de nieuwe brug energieneutraal, circulair en zo onderhoudsarm mogelijk wordt. Dit moet voorkomen dat verkeer tijdens toekomstige werkzaamheden hinder ondervindt. De brugverbinding moet zelfvoorzienend worden en zal dus zelf energie gaan opwekken. 

Foto: Provincie Noord-Holland

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]