Ga naar Content

Na lange afwezigheid strijdt organisator EK schapendrijven zelf mee om de prijzen

Drie jaar lang was hij afwezig op een groot toernooi, maar vanmorgen om 11.00 uur hees organisator Erik Groot zichzelf in het wedstrijdshirt, liep hij met spanning door het poortje en betrad hij de arena van het European International in Hoogwoud. Daar ging de schapendrijver, samen met zijn bordercollie Kev, de strijd aan om genoeg punten te scoren voor de halve finale, die aanstaande zaterdag wordt gehouden. 

De organisator deed na drie jaar zelf eindelijk weer eens mee aan een grote wedstrijd - Foto: Tom de Vos

In 2017 organiseerde Spanbroeker al het WK schapendrijven in Hoogwoud. Toen stond Groot zijn plek af in het toernooi, omdat 'iemand ook het grootschalige evenement moest organiseren en leiden'. "Dat was toen een offer dat ik moest maken."

Het laatste grote toernooi waarbij Groot één van de deelnemers was, is alweer drie jaar geleden tijdens de 'Dutch Open schapendrijven'. 

Het was vanmorgen dus wel even zenuwslopend voor Groot om weer samen met zijn hond Kev in de arena te staan. Zeker omdat zijn bordercollie ook net is gerevalideerd van zwaar ongeluk. De hond van Groot brak op meerdere plekken zijn kaak en het duurde maanden voordat zijn trouwe compagnon weer was hersteld. 

Halve finale

"Onze run ging helaas niet zo goed", vertelt de organisator, vlak na zijn optreden met bordercollie Kev. Het maximale aantal punten dat de herder kon halen was 220, maar tot een puntentelling kwam het niet. "Ik ben halverwege gestopt met mijn run, omdat ik een tekort aan controle had over de kudde schapen."

We hebben gevochten, maar langzamerhand merkte ik op dat de wedstrijd uit mijn handen glipte"

Erik groot, organisator & deelnemer

Doordat Groot vroegtijdig de grasmat verliet, kreeg de Grootbroeker geen punten van de jury en dat betekent dat de organisator een plekje in de halve finale wel kan vergeten. "We hebben gevochten, maar langzamerhand merkte ik op dat de wedstrijd uit mijn handen glipte", verzucht hij. "En ondanks dat ik vroegtijdig stopte, heb ik wel een applaus gehad van het publiek en de jury. Ik heb de eer aan mijn hond en mezelf gehouden."

Gisteren bezocht NH Nieuws/WEEFF al het EK schapendrijven in Hougwoud. De video is hieronder te bekijken:

(Tekst gaat verder onder video)

Erik Groot heeft de primeur en organiseert eerste EK schapenhouden in Hoogwoud - NH Nieuws

Zaterdag worden de halve finales gespeeld en aanstaande zondag is de finale van het EK schapendrijven. Geïntresseerd om zelf een kijkje te nemen? Een entreekaartje kost in het weekend vijf euro. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]