Ga naar Content

Dromen komen uit voor verstandelijk beperkte cliënten van Stichting De Baan

Dromen zijn geen bedrog, in ieder geval niet voor cliënten van Stichting De Baan. De Haarlemse vrijwilligersorganisatie bedenkt al vijftig jaar activiteiten voor mensen met een beperking en het project Droomwolk is daar één van. In dit jubileumjaar komt, hoe toepasselijk, de vijftigste droomwolk uit in een Zaanse bruidswinkel. 

Dromen van cliënten van Stichting De Baan komen uit - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Hans is helemaal gek van bruidsjurken. Hij heeft er zelf thuis wel tachtig verzameld. Maar met zijn beperking zit het er niet in om in een bruidswinkel te werken. Tot vandaag. Hij mag zijn droom verwezenlijken in bruidswinkel Wed2B in Zaanstad. "Mijn tante Cor zit in de modewereld. Ik vind het gewoon mooi. Mijn tranen springen in mijn ogen, ik vind dit zo mooi."

Hij mag voor twee dames een jurk uitzoeken, zodat ook hun droom in vervulling gaat. Yara wil al jaren een jurk passen om in te trouwen, maar door corona moest dat steeds uitgesteld worden. De foto die ze haar vriend stuurt, moet hem over de drempel helpen om haar nu eens echt ten huwelijk te vragen. "Ik denk wel dat hij een gat in de lucht springt", zegt ze glimlachend als ze de jurk showt die Hans heeft uitgekozen. 

In het wit op de foto

Voor Ria maakt het niet uit of ze erin trouwt, maar ze wil zo graag eens in het wit op de foto. Of eigenlijk had de jurk roze moeten zijn. Maar dat is even niet in de mode. "Je bent nu heel modern", fluistert Cor Speelman Ria in de oren, terwijl hij haar voor de spiegel ondersteunt. De rollator hoeft niet zo nodig op de foto. 

Cor is de stuwende kracht achter het project Droomwolk. Tot zijn eigen verbazing heeft hij er nu dus vijftig gerealiseerd. "Toen ik er mee begon, dacht ik 'als we een stuk of tien halen, zijn we spekkoper'. En voordat je het weet, zit je ineens op vijftig." 

Lees ook

Samen met cliënten van Stichting De Baan doet Cor zijn uiterste best om dromen te verwezenlijken. Want het project wordt ook mede door mensen met een beperking uitgevoerd. Zo is Tessa bij veel dromen te vinden met een microfoon in haar hand, om samen met twee cameramannen de dromen vast te leggen. Dan kunnen de dromers hun dag nog eens herbeleven. 

Nog even dromen 

Veel dromen hebben volgens Cor te maken met wat de mensen graag hadden willen worden in het leven, zoals ambulancepersoneel, politieagent, of muzikant. "Het zijn vaak dingen, dat als ze geen beperking hadden, ze dat waren geworden. Zoals Hans, die was zonder beperking verkoper geworden in een bruidsmodezaak of herenmodezaak."

Ria blijft nog even dromen over die roze jurk. Yara wacht op het aanzoek van haar droomprins. En Cor droomt heel stiekem al van de honderdste Droomwolk. 

Kijk hieronder naar een eerdere reportage van NH Nieuws over de zeemeerminnendroom van Claudy. 

Zeemeerminnendroom van Claudy komt uit dankzij Cor - NH/Geja Sikma

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]