Ga naar Content

Oekraïense vluchtelingen voelen zich thuis in gastvrij Amsterdam-Noord

Toen de Oekraïense vluchtelingen massaal naar het westen kwamen, toonde Nederland zich weer eens van zijn gastvrije kant. Dat is ook wel eens anders geweest. De Amsterdamse schrijver Chris Keulemans onderzocht het fenomeen 'gastvrijheid'. Hij schreef er een boek over met de titel Gastvrijheid

Chris Keulemans met zijn Oekrainse gasten - NH Nieuws

Schrijver Chris Keulemans kent gastvrijheid uit de praktijk. Hij was vaak te gast in het buitenland en ontvangt gasten in zijn eigen huis. "Aan een grote tafel met veel gasten, veel eten en drinken en dan praten, praten, praten. Dat vind ik mooi."

De schrijver woont sinds 8 jaar in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Chris heeft de Oekraïense Natalja, haar zoontje Denis en een vriendin op bezoek. Natalja is gevlucht uit Oekraïne en woont nu met tientallen andere vluchtelingen in een hotel bij de Meeuwenlaan.

"Als je dan toch moet vluchten uit een oorlog dan is de Amsterdamse Vogelbuurt helemaal geen slechte plek om terecht te komen", zegt Chris. "Toen de vluchtelingen kwamen liep de hele buurt uit met kleren, spulletjes en speelgoed. Ze doen wasjes, helpen mee en denken mee."

Een frisse blik

Chris maakt een wandelingetje met zijn gasten door de Vogelbuurt. Hij vertelt over de geschiedenis van de buurt, waar eerst veel arbeiders woonden die in de scheepsbouw werkten. Hij laat een boom zien die ooit door koningin Wilhelmina is geplant.

In zijn boek Gastvrijheid schrijft Chris ook dat als je met gasten rondloopt door je eigen stad, die gasten jou een frisse blik geven op jouw vertrouwde omgeving. "Voor ons is alles vanzelfsprekend", vertelt Chris. "In Amsterdam klagen we natuurlijk ook nogal veel. Daarom is het goed om ook met de blik van de buitenstaander naar de stad te kijken."

Dat blijkt als Natalja haar mening geeft over haar nieuwe, tijdelijke woonomgeving. "Ik vind de sfeer heel fijn en de mentaliteit van de mensen mooi", zegt ze in het Engels. Hadil is ook uit Oekraïne gevlucht. Hij bevestigt de mening van Natalja.

"Het eerste wat me opviel is dat het hier zo vredig en rustig is", zegt Hadil, eveneens in het Engels. "Ik zie hoe liefdevol mensen hier met elkaar omgaan." Chris moet er een beetje om glimlachen. "Als ze hier wat langer zijn dan zullen ze ook zien dat niet alles zo rooskleurig is. Maar goed, dit is toch mooi om te horen." 

Chris laat Natalja en Denis de Vogelbuurt zien - Foto:

Gastvrijheid is onvoorwaardelijk

In zijn boek schrijft Chris niet alleen over de Nederlandse gastvrijheid. Hij vertelt ook over het gastvrije ontvangst dat hij vaak kreeg als hij als journalist op de Balkan of in het Midden Oosten verbleef. Zo kwam hij tot de kern wat gastvrijheid is.

"Echte gastvrijheid is volgens mij onvoorwaardelijk. Je biedt eten, drinken en een slaapplaats aan als het nodig is. Het is geen ruilmiddel. Gastvrijheid is niet investeren en dan terugkrijgen, want dan denk je in termen van markt en dat is niet hoe het werkt. Misschien geef jij tien keer en krijg je twee keer wat terug, dat is niet erg. Ja, gastvrijheid is onvoorwaardelijk."

Chris met zijn gasten op een bankje aan 't IJ - Foto:

Natalja heeft een cadeautje meegenomen om Chris te bedanken voor zijn gastvrije ontvangst en rondleiding door de buurt. Ze geeft de jerrycan waar ze de benzine in had gedaan om de tocht van drieduizend kilometer van Oekraïne naar Nederland te kunnen volbrengen.

Chris is er blij mee. "Ik denk stiekem dat het ding ook een beetje in de weg stond op haar kamer", lacht Chris. "Maar ik ben er erg blij mee. Er zit toch een indrukwekkend verhaal aan vast."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.