Ga naar Content

Flinke berg hooibalen vliegt in brand in Broek in Waterland

Vanochtend is een flinke stapel hooibalen aan Overlekergouw in Broek in Waterland in brand gevlogen. De brand heeft niets te maken met een boerenprotest, maar er zou sprake zijn van hooibroei.

Hooibroei in Broek in Waterland - Foto: NH Nieuws

Dat vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland aan NH Nieuws. Bij hooibroei wordt de binnenste laag van een hooibaal zo warm dat het spontaan vlam vat.

De brand veroorzaakt veel stank in de omgeving. De brandweer raadt dan ook iedereen in de buurt aan om ramen en deuren dicht te houden en eventuele ventilatie uit te zetten. 

Volgens de brandweer gaat het blussen nog een paar uur duren. Het duurt zo lang de balen voor het blussen eerst uit elkaar getrokken moeten worden.

Broei

Broei kan ontstaan in samengeperst organisch materiaal. Het is het gevolg van een chemische reactie in het organisch materiaal, waardoor het materiaal kan gaan smeulen en uiteindelijk ontvlammen als het materiaal z'n warmte niet kwijt kan. 

Hooibroei in Broek in Waterland - Foto: NH Nieuws
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.