Ga naar Content

Pride at the Beach in Zandvoort: "Iedereen moet kunnen zijn wie die wil"

Het is Pride at the Beach in Zandvoort en dat betekent veel regenboogvlaggen, vrolijke mensen en gezellige muziek. In het gemeentehuis aan het Raadhuisplein klonk er zelfs vanuit de oude werkkamer van de burgemeester een heus radioprogramma van Rainbow Radio.

Pride at the beach - NH Nieuws

Een van de presentatoren is Ronald Hueskens, mede-organisator van Pride at the Beach. "Normaal maken we iedere eerste maandag van de maand op ZFM een radioprogramma en vandaag maken we een speciale editie vanuit het gemeentehuis. We hebben de boxen uit het raam gezet zodat iedereen buiten die boodschappen doet, ons programma kan volgen."

Belangrijk 

Volgens Hueskens is het belangrijk dat er een evenement als Pride at the Beach is. Hueskens: "Er was laatst nog in het nieuws dat in het Hervormd Lyceum in Gorkum leerlingen gedwongen werden om uit de kast te komen door de schoolleiding. Ze werden ook opgesloten in de directeurskamer en moesten publiekelijk vertellen dat zij op mannen of vrouwen vielen. Schandalig, echt schandalig dat dat nog steeds in Nederland gebeurt. We zijn er dan ook nog lang niet."

Tekst gaat door onder de foto.

Candy Girls - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Even verderop in het dorp staat het Stationsplein vol met kleurrijke en uitgedoste mensen. Een van hen is Huib. "Het is zo fijn dat ik vandaag kan zijn wie ik wil zijn. Kijk al deze mensen om mij heen iedereen is zo vrolijk. Belangrijk dat dit kan in Nederland. Eigenlijk zou het altijd zo moeten zijn." 

Vanaf het Stationsplein loopt de bonte stoet door het dorp om uiteindelijk bij het Raadhuisplein aan te komen. Daar is vanavond nog een afsluitend feest van drie dagen Pride at the Beach.

Boodschap 

De boodschap van Pride is volgens de mede-organisator Ronald Hueskens helder. "Iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn.", vervolgt Hueskens. "Dus open en omarm de diversiteit die er tussen mensen bestaat dat wordt steeds meer zichtbaar en gelukkig voelen steeds meer mensen ook vrij om dat te doen en daar blijven wij voor strijden. Dat doen we met een lach, een traan, activisme en feest!"

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]