Ga naar Content

Helderse krachtpatser Martijn wil binnen paar jaar sterkste man van Nederland zijn

"Ik ga het gewoon doen en we zien het wel. Rammen en gaan." Met deze intentie ging de 36-jarige Martijn de Boer uit Den Helder vorige maand het Nederlands kampioenschap treintrekken in. En hij won. In minder dan 40 seconden trok hij een locomotief vooruit. Eerst alleen de trein van 21 ton gewicht, daarna ook met een wagon eraan (totaal 31 ton).

Martijn de Boer (links) met naast hem Sander van Zutphen die tweede werd. - Foto: Privéfoto

"Voor het treintrekken haalde ik de kracht vooral uit mijn benen", vertelde Martijn vorige week in de NH Radio-show Lunchroom. "En ik heb een mazzeltje. Want tja, massa beweegt massa."

Martijn had er weinig moeite mee om zich te focussen voor de wedstrijd. "Bij mij gaat er gewoon een knop om: alles geven wat je hebt. Ik ben normaal een heel rustig persoon, maar ik geef gewoon alles. Alle power in een keer en dan maar hopen dat het gaat bewegen."

Voor het eerst

Want dat was nog best spannend: het was voor het eerst dat supermarktmedewerker Martijn aan de treinentrek meedeed. "Ik had hiervoor wel een trekker vooruit getrokken in een wedstrijd, en ook een vrachtwagen. Maar een locomotief had ik nog nooit gedaan."

De locomotief moest twintig meter worden voorgetrokken. "Ik had er een goed tempo in zitten, dus ik denk dat ik er nog wel twintig aan had kunnen plakken. Het is niet beschreven hoe dat voelt." Bekijk hieronder hoe dat ging (tekst gaat verder onder de video):

Martijn de Boer is Nederlands kampioen treintrekken - NH Nieuws

Drie jaar geleden maakte Martijn er zijn missie van om erachter te komen hoe sterk hij was. Of eigenlijk: hoe sterk hij kon worden. "Ik wilde weten: kan ik de sterkste man van Nederland worden? Van de een op de andere dag had ik dit besloten en ging ik er helemaal voor."

Hij deed daarvoor wel iets aan sport: basketbal, mixed martial arts en zwaardvechten, maar dat stelde wat hem betreft niet veel voor. Pas een paar terug is hij vol voor 'de sterkste man' gegaan. "Ik begon met een trekker. Gewoon doen en proberen. Daarna een vrachtwagen en daarna een trein. Het zou helemaal geweldig zijn als ik later een vliegtuig kan trekken."

Betonnen bal

Hij traint nu vier dagen in de week in de sportschool en eens in de twee weken ook een vijfde dag. Eens in de week komen hier de 'sterkste man-onderdelen' bij, als een betonnen bal en een boomstam. Bovenal wil hij de sterkste Nederlander worden. "Ik wil sowieso in de top tien terechtkomen. Ik heb mezelf vijf jaar gegeven om dat doel te bereiken en ben goed op weg."

Zijn vrouw en zoontje (7) zijn apetrots op hem: "Mijn zoontje vertelt iedereen dat ik de sterkste man van Nederland word. Dat moet iedereen natuurlijk even weten."

Beluister hieronder het volledige interview in Lunchroom:

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]