Ga naar Content

Bidsprinkhaan lift als verstekeling mee naar Schiphol en krijgt asiel in Zwanenburg

Een opvallende vondst op Schiphol eerder deze week: op een van de inkomende vluchten was ongemerkt een bidsprinkhaan aan boord gekomen. Hoewel het om een insect gaat, heeft het voorlopig een veilig onderkomen gevonden bij de Reptielenopvang in Zwanenburg. 

Bidsprinkhaan op Schiphol gevonden - Foto: Dierenambulance Amsterdam

Waar deze bidsprinkhaan exact vandaan komt is niet bekend, maar van de duizenden ondersoorten leven de meesten in landen op en rond de evenaar. Ook in Zuid-Europa leven enkele soorten. Sommige liefhebbers houden de bidsprinkhaan als huisdier.

Het gevonden exemplaar is zo'n zes centimeter groot, vertelt Rob Dumont van de Reptielenopvang. De sprinkhaan maakt het goed, maar is overduidelijk niet aan mensen(handen) gewend. "Hij is erg angstig met hanteren." 

Soortgenoot

Het is niet de enige bidsprinkhaan die asiel heeft gevonden in Zwanenburg. "We hebben ook een ander exemplaar, uit Amersfoort. Die is zo'n vijftien centimeter. We vermoeden dat die als huisdier is gehouden en is ontsnapt." Die bidsprinkhaan is veel tammer dan het op Schiphol gevonden exemplaar. 

Medewerkster Reptielenopvang Zwanenburg toont bidsprinkhaan - Foto: Rob Dumont/Reptielenopvang Zwanenburg

Het is overigens geen goed idee om de sprinkhanen bij elkaar te zetten, omdat bidsprinkhanen bekend staan om hun kannibalistische trekjes. In het wild doen ze zich vaak te goed aan prooien die groter zijn dan zichzelf, waaronder vogels en hagedissen. 

Van sommige ondersoorten eten de vrouwtjes de mannetjes na de paring op. Soms beginnen ze al met het verorberen van hun sekspartner tijdens de paring, waarbij zelfs onthoofding geen einde van het voortplantingsritueel hoeft te betekenen. 

Andere insecten

Hoewel de Rob dus voornamelijk reptielen opvangt, krijgt hij wel vaker insecten binnen. "Vooral veenmollen", vertelt hij. "Veel mensen vinden dat een vreselijk eng dier en denken dat hij uit het buitenland komt." 

"Als iemand écht geïnteresseerd is, mag 'ie 'm komen ophalen"

Rob dumont, reptielenopvang zwanenburg

Overigens is het niet vreemd dat de dierenambulance ook geregeld met veenmollen bij Rob op de proppen kwam. Omdat de veenmol lange tijd zeer zeldzaam was (en dat op sommige plekken nog is) staat hij op de lijst van kwetsbare diersoorten. Inmiddels is de populatie op sommige plekken zo gegroeid dat er eerder sprake is van overlast.

Rob Koolbergen (84) liet vorige maand voor de camera van NH Nieuws zien wat de veenmol met de plantjes in zijn volkstuin van Tuinvereniging Nesserlaan doet. (tekst gaat verder onder video)

Tuinder Rob Koolbergen vecht tegen de aanwezigheid van de veenmol - NH Nieuws

Voorlopig krijgt de op Schiphol gevonden bidsprinkhaan asiel bij Rob. Hij benadrukt dat de sprinkhanen in gevangenschap misschien traag lijken, maar eenmaal ontsnapt bloedsnel kunnen zijn. "Als iemand écht geïnteresseerd is, mag 'ie 'm komen ophalen, maar dan moet je er wel wat vanaf weten." 

Gedicht

De bidsprinkhaan inspireerde de Dierenambulance zelfs zo erg dat ze een gedicht aan hem wijdde.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]