Ga naar Content

Opvallende steun voor Gooise boeren: burgemeester komt na gesprek met boerensjaal naar buiten

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren bezocht gistermiddag zo'n twintig Muidense boeren. Na een rondleiding volgde een lang gesprek over de petitie die de boeren eind juni overhandigde aan de burgemeester. Daarin lijken de boeren hun standpunt wel duidelijk te hebben gemaakt, want de burgemeester kwam met een boerensjaal om zijn nek naar buiten. "Als alle burgemeesters van zich laten horen, gebeurt er echt wel wat", aldus boerin Anja Meester.

Burgemeester Han ter Heegde in gesprek met de boeren - NH Nieuws

Daarmee rechtvaardigt de Muidense boerin ook direct de uitnodiging aan de burgemeester. Het lijkt namelijk vooral de provincie die de knopen moet doorhakken in de huidige stikstofcrisis. "Maar het probleem komt straks wel op het bordje van de gemeente terecht, als straks de helft van de boeren weg moet", aldus Frans Jan ter Beek, kartrekker van de petitie. "Zij zien dan het buitengebied massaal verrommelen."

De boerengrond van de Muidense boer Ter Beek ligt volgens de huidige stikstofkaart nog relatief gunstig. "Hier zou 47 procent minder stikstof moeten neervallen", legt hij uit. "Een boerderij hier verderop moet volgens die kaart meer dan 95 procent vermindering realiseren, vanwege het Naardermeer. En iedereen zegt wel dat die kaart ooit van tafel gaat, maar hij ligt er nu nog steeds."

"Het is niet niks waar de boeren mee geconfronteerd worden"

Han ter Heegde - burgemeester Gooise Meren

Bij het gesprek tussen de boeren en de burgemeester mocht geen pers aanwezig zijn, maar de boerensjaal om de nek van burgemeester Han ter Heegde verklapte al snel dat beide partijen tevreden terugkeken op het gesprek. "Het is niet niks waar de boeren mee geconfronteerd worden", aldus Ter Heegde na afloop.

"Als dit soort plannen dreigen voor je bedrijf, je bent toch 24/7 boer en ondernemer, dat grijpt er wel hard in. Ons gevoel ligt dus wel bij de boeren, maar we vinden ook dat de taakstellingen gehaald moeten worden." Ter Heegde vindt echter dat die stikstofdoelen vooral gerealiseerd moeten worden door initiatieven vanuit de boeren zelf. "Dat moet niet van bovenaf opgelegd worden, vinden wij als gemeente. Kom maar met alternatieve plannen boeren."

Positief gestemd

Ook initiatiefnemer van het gesprek Frans Jan ter Beek keek erg positief terug op het gesprek. "Ik ben positief gestemd, ze hebben toegezegd dat ze zich zullen inzetten. Ze gaven duidelijk aan ook al in gesprek te zijn met de provincie en delen echt onze zorg."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]