Ga naar Content

Professor Osama Isaac ontwikkelt lesprogramma Nederlands voor mede-vluchtelingen

De 43-jarige Osama Isaac, die zelf vanuit Jemen naar Nederland vluchtte, heeft een computerprogramma ontwikkeld waarmee mede-vluchtelingen de Nederlandse taal kunnen leren. Vanuit een particulier aangeboden klaslokaal krijgt een groep van zo'n zeventig vluchtelingen, die in noodopvanglocatie de Beijneshal verblijven, les.  Daarnaast is een groep Haarlemse vrijwilligers nauw betrokken bij de groep vluchtelingen.

Klasje voor vluchtelingen - NH Nieuws

Met uitjes, begeleiding en het schooltje bekommert een groep Haarlemse vrijwilligers zich om het lot van de ongeveer zeventig vluchtelingen die in de noodopvang verblijven. 's Ochtends zijn het vooral kinderen die hier les krijgen", zegt een van de vrijwilligers Ruth Nelemaat terwijl achter haar de kinderen binnen druppelen. "In de middag zijn het wat oudere kinderen en er zijn soms ook volwassen. Ze krijgen taalles, rekenles en leren over de Nederlandse cultuur."

Noodopvang

De vluchtelingen komen onder ander uit het overvolle Ter Apel. Een van hen is de uit Jemen gevluchte Osama Isaac. In de negen maanden dat hij in Nederlandse opvangcentra verblijft, heeft hij een computerprogramma ontwikkeld waarmee de kinderen de lessen in het schooltje krijgen.

Afbeelding uit het programma. Tekst gaat door onder de foto. 

Dia uit het lesprogramma - Foto: Osama Isaac

Osama Isaac, de ontwikkelaar van het Nederlandse lesprogramma dat voornamelijk bestaat uit tientallen dia's, groeide op in Jemen. Sinds 2008 is hij, vanwege kritiek op de staatsgodsdienst de islam, niet meer in zijn geboorteland geweest.

De 43-jarige vluchteling had inmiddels een leven opgebouwd in Maleisië en werkte als professor op een universiteit. Middels een blog bleef hij kritiek uiten op zijn geboorteland, maar ook in het gelovige Maleisië vielen zijn opvattingen niet in goede aarde aangezien ook daar kritiek op religie een taboe is. Uiteindelijk vluchtte hij zo'n negen maanden geleden naar Nederland.

"Er zit hier zoveel potentie in deze klas"

Ruth Nelemaat, Coordinator

De leerlingen in de klas herhalen de namen van de dieren die ze de vorige les hebben gehad en allemaal spreken ze de leraar na. Nelemaat kijkt tevreden toe. "Er zit hier zoveel potentie in deze klas", zegt ze.

Ze noemt het jammer dat in de pers soms een ander beeld wordt geschets over hoe Nederlanders naar vluchtelingen kijken. "Maar er zijn ook inwoners van Nederland die daar anders naar kijken en vinden dat je daar op een goede manier mee moet omgaan. Net als de groep Oekraïners verdienen deze mensen ook een plek hier."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]