Ga naar Content

Italiaan reisde 69 jaar geleden op brommer naar Wieringen, zoon Diego doet tocht over

Er was laatst een Italiaan op Wieringen. Niet zo boeiend, zou je denken, maar deze Italiaan, Diego Franzoni, ging op zoek naar sporen van zijn vader Renzo. Hij reed in 1953 op zijn scooter helemaal van Ancona naar Oosterland om te helpen bij de wederopbouw van een jeugdherberg. Diego maakte dezelfde tocht op zijn motor, om zijn pas overleden vader te herdenken.

Foto: Historisch Wieringen

Bepakt met oude foto's en tekeningen werpt Franzoni met zijn bezoek nieuw licht op de historie van de jeugdherberg.

"We kregen eind juli een e-mail doorgestuurd van de gemeente Hollands Kroon of het wel de juiste gemeente Oosterland was, waar deze Diego Franzoni naar vroeg", vertelt Rina Klein van de Historische Vereniging Wieringen. Het mailtje heeft dan al een hele reis gemaakt via Oosterland in Zeeland. Rina duikt met haar collega's in de archieven en nodigt Diego uit voor een bezoek. Al gauw wordt duidelijk dat de vader van Diego met zijn vriend Salvatore in 1953 geholpen heeft om de dijk achter de jeugdherberg bij Oosterland anderhalve meter te verhogen. 

Trekkers

De jeugdherberg was getroffen door de watersnoodramp. Door de overstroming was er veel schade aan de jeugdherberg en de omliggende woningen. Om de schade te herstellen, organiseerde de Nederlandse Jeugd Herberg Centrale een werkkamp waar trekkers uit allerlei landen kwamen helpen. Onder hen was de Italiaan Renzo Franzoni die het avontuur op Wieringen wel aandurfde.

Afgelopen jaar overleed de vader van Diego, maar over de reis naar Nederland heeft hij nooit gesproken, schrijft Rina Klein in het blad 'Op de Hoogte'van historisch Wieringen. Tekeningen en foto's die bij het leegruimen van het huis tevoorschijn komen, maken Diego nieuwsgierig en hij besluit afgelopen maand een herinneringstour te maken naar Oosterland. "Het was best aandoenlijk", vertelt Klein. "Hij had gedacht dat de burgemeester en misschien wel een hele fanfare klaar zou staan om hem te verwelkomen. We hebben hem rondgeleid over het eiland en hij heeft elk vrij moment gebruikt om bij de jeugdherberg te staan."

Herinnering

De jeugdherberg Villa Nieuwland op Oosterland heeft nog jaren dienst gedaan als hotel en  woonhuis, maar staat nu te koop. Klein: "De bijzondere reis van Diego om het pad van zijn vader te volgen, herinnert ons wel weer aan het verhaal van de wederopbouw van de jeugdherberg. De foto's en de tekeningen van Renzo Franzoni zijn voor ons zeker van historische waarde en het verhaal is zeker niet bij iedereen bekend hier op Wieringen."

Het blad 'Op de Hoogte' is vanaf vandaag voor leden verkrijgbaar op Wieringen. Niet-leden kunnen het blad bestellen via Ria Klein van de Historische Vereniging Wieringen: [email protected]

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]