Ga naar Content

Gerelateerde videos

Documentaire: Met de Roodbroeken Europa in

Voor de documentaire Met de Roodbroeken Europa in gaan we veertig jaar terug in de tijd. In het seizoen 1981-82 wist het nietige HFC Haarlem zich dankzij een vierde plaats in de Eredivisie, achter Ajax, PSV en AZ, verrassend te plaatsen voor Europees voetbal. 

Een nog jonge Ruud Gullit, die direct door Feyenoord werd weggekaapt, en routinier Martin Haar, die in 1982 werd verkozen tot de beste speler van de Eredivisie, waren de sterspelers van het team. De prestatie was helemaal opmerkelijk omdat Haarlem het jaar ervoor nog in de eerste divisie voetbalde, daar kampioen werd en meteen doorstootte naar de top van de Eredivisie.

Toen bij de loting voor de UEFA-cup het Belgische AA Gent de tegenstander werd, was dat voor sommige spelers een grote teleurstelling. "Dat is geen Europees voetbal, met de bus naar België", zo verwoordde Martin Haar de gevoelens van toen. 

Documentairemaker Robert Jan de Boer (l) en Haarlem-speler Joop Böckling - Foto: NH

"Ik heb staan huilen, ik was zo emotioneel"

Edwin struis, haarlem-supporter

Voetbalthriller

Naarmate de wedstrijden tegen Gent dichterbij kwamen. werd de spanning van een Europese wedstrijd wel degelijk gevoeld. De thuiswedstrijd werd nipt gewonnen: 2-1.

Toen Joop Böckling in de return al in de tweede minuut scoorde, leken de Roodbroeken de wedstrijd zonder zorgen uit te kunnen voetballen. Maar het liep anders. De Belgen scoorden drie keer en zaten op een gegeven moment virtueel in de volgende ronde. Dit bleek het begin van een ware voetbalthriller waar in Haarlem, na al die jaren, nog steeds over gesproken wordt.

"Ik heb staan huilen, ik was zo emotioneel", zegt supporter Edwin Struis nu, terwijl hij opnieuw moeite heeft om het te droog te houden.      

De documentaire Met de Roodbroeken Europa in wordt dinsdag 20 september op televisie uitgezonden bij NH. De eerste keer om 17.10 uur, met herhalingen ieder uur.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play