Ga naar Content

Eerste slok van Schagense wijn steeds dichterbij: proefoogst bijna van start

Nog heel even geduld en dan beginnen de vijf vrienden én eigenaren van wijngaard Avendorp in Schagen met hun allereerste proefoogst. Sinds 2020 staan er op een stuk grond zo'n 1700 druivenranken. Een deel daarvan gaat nu geoogst worden om voor de eerste keer een 'proefwijn' van te maken. 

Bas Westenenk begon samen met vier vrienden een wijngaard in Schagen - Foto: NH Nieuws

De stichting kan niet wachten om voor de eerste keer aan de slag te gaan met hun eigen druiven. De verwerkte wijn wordt niet verkocht, deze eerste partij is bedoeld om zelf alvast een idee te krijgen wat voor smaak de druiventelers kunnen verwachten. "Hier kijken we echt wat de druif doet op onze grond, wat is de ontwikkeling en hoe snel groeien de suikers", vertelt Bas Westenenk van stichting Avendorp. 

Tijdens de proefoogst wordt er maar een klein deel geoogst. Het grootste gedeelte van de 1700 ranken is namelijk gesnoeid, dus hebben nu geen volgroeide druiven. Dit wordt gedaan zodat de druiven bij de echte oogst volgend jaar nóg beter zullen worden. "Maar er zijn een aantal rijen die niet gesnoeid zijn", legt Bas Westenenk uit. Die worden binnenkort dus geoogst.

In onderstaande video legt Bas Westenenk uit hoe er gemeten kan worden dat de druif er klaar voor is om geplukt te worden (tekst gaat door onder de video): 

Voor het eerst worden de druiven bij de Schagense wijngaard geoogst - NH Nieuws

Tegenslagen

Aan tegenslagen doet het vijftal wijnboeren niet, blijkt als Bas Westenenk terugdenkt aan de afgelopen jaren. De wijnstokken groeien namelijk precies zoals gehoopt. "We kregen wel mee dat eigenlijk tien procent van de aanplanting het niet zou redden, maar dat hebben we niet gehad. Alles knalt eruit", lacht Bas Westenenk als hij om zich heen kijkt. 

De heren hebben enkel nog een beetje geduld nodig, want de eerste Schagense wijn ligt naar verluid pas in het voorjaar van 2024 in de winkel. En wat we kunnen verwachten is volgens Westenenk iets heel anders dan de, voornamelijk Zuid-Europese, wijn die in de supermarkt ligt. "De stijl is een stuk frisser, daar hebben ze in Zuid-Europa geen verstand van, dus laat dat maar aan ons over", grapt Westenenk. 

Stichting Avendorp wordt deels gefinancieerd doordat een deel van de wijnranken geadopteerd is door belangstellenden. Die adoptie is geldig voor vijf jaar en daarna kunnen de ranken weer opnieuw geadopteerd worden. Er staat al een wachtrij voor de adoptie, maar donaties zijn volgens de stichting altijd welkom. Meer informatie op https://www.avendorp.nl/

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]