Ga naar Content

'Vierde dorp' bestaat 65 jaar: 'Kreileroord bruist en verbindt, niks op aan te merken'

Het is feest vandaag in Kreileroord: het dorp bestaat 65 jaar. Bedoeld als vierde dorp in de pas drooggelegde Wieringermeer zou het een nieuwe, groeiende gemeenschap moeten vormen voor hardwerkende landbouwers. Het bleef 'slechts' een vierkantje in een kale polder. Maar geen kwaad woord over Kreileroord, zeggen geboren en getogen inwoners: "Niets afgelegen en stil. Ons dorp bruist."

Bouwvakkers in 1957 aan het werk voor de aanleg Kreileroord. - Foto: Dorpsraad Kreileroord

Slingers, overal in het dorp. De straten zijn geveegd, de tafels staan klaar. Er staat een feesttent bij het ontmoetingscentrum en er is een vol programma voor inwoners en oud-inwoners van Kreileroord om het 65-jarig bestaan van het dorp te vieren. '65 jaar; Welkom in Kreileroord', staat op het bord bij de ingang van het dorp te lezen. "We zijn trots dat we in korte tijd toch nog een feest hebben kunnen organiseren met iedereen", zegt Henk Hotting van het feestcomité.

Walhalla

Saamhorigheid en leefbaarheid zijn sleutelwoorden voor Kreileroord, benadrukt Jolanda van der Draai van het comité 65 Jaar Kreileroord. Ze kan het niet uitstaan als mensen van buitenaf afgeven op het dorp. "Ja, dan gaan mijn nekharen overeind staan. We hebben hier alles, behalve winkels en zelfs die komt aan de deur. Het is een walhalla voor kinderen; we hebben de mooiste speeltuin. We hebben een bruisend verenigingsleven en arbeidsmigranten komen speciaal hier naar school om Nederlands te leren. Het zit altijd vol."

Tekst gaat door onder de video.

Kreileroord viert feest; het 'vierde dorp' bestaat 65 jaar - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Kreileroord telt net als bij de start zo'n 600 inwoners. Dat het dorp na 1957 nooit doorgroeide, komt doordat er door de toenemende mechanisatie steeds minder mankracht nodig was. "Je kunt wel gewoon zien dat de bewoners die hier vroeger woonden, en sommigen die hier nog steeds wonen, de schouders eronder hebben gezet om er wat van te maken", vertelt geboren en getogen Kreileroorder Henk Hotting. "We vinden dat dat prima gelukt is met z'n allen."

Reünie

De hele dag zijn er spelletjes voor de kinderen en er is een clinic van voetballer Nasser El Jackson die pupillen van DWOW wel wat bij kan leren. Hoogtepunt zal de reünie zijn met zo'n 250 (oud)dorpsgenoten. Die is alleen voor genodigden. Daarna barst om 20:00 uur de feestavond los voor wie maar wil en voor wie eindelijk eens kennis wil maken met het Kreileroord. Van der Draai: "Kom eens kijken, kom eens echt kijken, want het is feest hier, hoor."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]