Ga naar Content

Dierendag: hoe gaat het met de ontsnapte vogels uit Enkhuizen en de lawaaipapegaai?

Dieren komen regelmatig bij ons in het nieuws. Soms om iets leuk, maar soms ook om vervelende gebeurtenissen. Maar hoe gaat het nu met ze? We zochten op deze dierendag contact om te kijken hoe met de dieren uit het West-Friese nieuws gaat. 

De net weer opgezette voilere van Dirk Jan - Foto: Dirk Jan Leeninga

Om te beginnnen de exotische vogels van Enkhuizer Dirk Jan Leeninga. Eind juni werd de deur van zijn volière door iemand expres open gezet en gingen enkele vogels ervandoor. "In de afgelopen twee maanden is de volière helemaal opnieuw opgebouwd", zei Dirk Jan er toen over. 

Als we hem bellen horen we op de achtergrond uitgebreid vogels. Helaas zijn het niet de ontsnapte vogels. Die zijn niet meer teruggevonden. "Ik werd wel meerdere keren gebeld door mensen die een vogel gevonden hadden, maar helaas."

Nieuwe vogels

Dirk Jan kreeg ook hulp aangeboden vanuit de vogelwereld. "Ik heb een aantal vogels gekregen, en ook zelf nieuwe gekocht." Hij heeft het verlies van de vogels inmiddels achter zich gelaten. "Dat moet ik gewoon vergeten. Alles slijt, dus ik ben vooral ook heel blij met wat ik nu heb. Dat zijn prachtige vogels, en alles staat er weer knap bij."

En of de dieren extra verwend worden op dierendag. "Ze krijgen altijd goed te eten", vertel hij lachend. Maar ze krijgen zeker wat extra aandacht", sluit hij af.

Tekst gaat verder onder de foto.

De vermiste vrouwtjes Koningsparkiet - Foto:

'Lawaaipapegaai' na een jaar weer gevonden

Nog meer vogels, want in februari dook opeens de 'lawaaipapegaai' op in Bovenkarspel. De felgroen vogel, met rode borst liet flink van zich horen. Maar de eigenaar was onbekend. Totdat Marvin Knolle het artikel bij NH Nieuws voorbij zag komen. Hij is dolblij, want hij is de Koningsparkiet al een jaar kwijt.

"Ze is weggevlogen vorig jaar nadat ze een nest kreeg en heeft de kleintjes en pa achtergelaten. Ik ben de hele zomer van Lutjebroek tot aan waar ze nu zit, bij de Hertog Albrechtstraat, met meerdere mensen met vangkooien erachteraan gegaan. Tevergeefs", vertelde hij toen.

Maar de vogel vinden is één, de vogel vangen is een ander verhaal, zo blijkt als we Marvin weer bellen. "Ik heb de vogel nog steeds niet terug. We hebben al zo vaak geprobeerd om die te vangen, maar het lukt niet. Ik had nog de hoop dat de vogel ergens naar binnen zou vliegen en dat ik die dan zou kunnen vangen, maar helaas. De moed heb ik inmiddels opgegeven", zo legt hij uit. 

Tekst gaat verder onder de foto.

John de Haan kreeg een envelop met zeshonderd euro voor de kinderboerderij - Foto: NH Nieuws / John de Haan

Dan kinderboerderij de Hussel in Grootebroek. Daar vreesde beheerder John de Haan de deuren te moeten sluiten vanwege een gebrek aan vrijwilligers. Maar nadat hij zijn verhaal deed werd hij volledig verrast door een dikke envelop met daarin 600 euro. "Dat was echt even een kippenvelmomentje. Je kunt er zeker drie maanden voer voor kopen", vertelde John toen. Ook hadden enkele vrijwilligers zich gemeld. 

Beheerder geveld na rugoperatie

Als we bellen om te vragen hoe het nu gaat, wordt de telefoon de hele morgen niet opgenomen. We maken ons zorgen of het wel goed gaat en gaan op bezoek bij de kinderboerderij. Beheerder John blijkt tijdelijk herstellende van een rugoperatie. Dus heeft zijn collega het druk. "Ik ben hier zes, zeven dagen per week bezig", vertelt ze.

Maar met de kinderboerderij gaat het goed, ook al blijft het zoeken naar meer vrijwilligers. "Er zijn er wel een paar, maar we kunnen er nog echt wel wat bij gebruiken." Ook omdat ze bij de kinderboerderij meer willen gaan doen. "We zijn bezig meer activiteiten te organiseren voor kinderen."

Morgenmiddag bijvoorbeeld. Dan wordt dierendag gevierd met een vossenjacht en kunnen kinderen zich laten schminken. Maar krijgen de dieren vandaag dan niks extra? "Zeker wel. Voor de geiten hebben we bijvoorbeeld lekkere appels. En de cavia's krijgen droog brood, dat vinden ze heerlijk."

De kat die meereed in de auto

Maar gelukkig was er ook genoeg goed dierennieuws te melden. Zo kreeg wildopvang de Bonte Piet in Midwoud 10.000 euro extra financiële ondersteuning. En de 9-jarige Sandy Kalkhuis uit Wijdenes was met haar honden Puppin en Dippie nog het succesnummer tijdens het WK Agilitiy in Finland. Een behendigheidssport voor honden. 

En dan eindigen we nog vrolijk met kat Cisco. Thomas Kraakman uit Bovenkarspel en zijn gezin zaten flink in de rats toen de kater spoorloos was verdwenen. Meestal is dat slecht nieuws. Maar gelukkig niet voor Cisco. Hij bleek te zijn meegereden met zijn baasje, vermoedelijk op de beplating onder de auto, naar zijn werk in Amsterdam. Uiteindelijk vindt een vrouw uit Badhoevedorp hem, en kan Thomas de kat weer ophalen. Eind goed, al goed. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]