Ga naar Content

Gratis APK om val te voorkomen: scholieren controleren rollators van senioren

Scholieren van het Atlantcollege in Amsterdam Buitenveldert hebben gisteren tientallen Amstelveense senioren een dienst bewezen door hun rollators te controleren. Haperende remmen, versleten banden of loszittende onderdelen: alle mankementen werden verholpen tijdens de gratis rollatorcheck in restaurant BijVredeveld. 

Techniekdocent Ron Roode helpt een mevrouw die problemen heeft met haar rollator - Foto: NH Nieuws

Het is woensdagochtend een drukte van jewelste in het restaurant aan de Rembrandtweg in Amstelveen. Tientallen senioren wachten aan tafels tot hun rollator de pitstraat in mag. Zo'n keuring is geen overbodige luxe, want volgens het Kenniscentrum van Letselpreventie belandt er iedere vijf minuten een 65-plusser (met of zonder rollator) na een val op de Spoedeisende Hulp.

'Anders val ik om'

"De beugel zakt aan een kant, dus die zijn ze nu aan het vastzetten", vertelt een man die voor de rest uitermate tevreden is met zijn rollator. "Hij rijdt best goed, en ik heb 'm al een paar jaar."

Zijn rollator 'een extra paar benen' noemen, dat gaat hem te ver. "Het is een ondersteuning voor het evenwicht, en als het evenwicht wat minder wordt, moet je achter zo'n ding gaan lopen. Ik zou wel graag zonder willen, maar dat lukt niet goed. Ik heb 'm thuis ook nodig. Anders val ik om." 

Techniekdocent Ron Roode van het Atlantcollege houdt een oogje in het zeil. "We doen één keer in de maand rolstoel- en rollatorservice in verzorgingshuizen, en dan repareren we alles."

Tekst gaat verder 

Tijdens de week van de valpreventie krijgen ouderen in Amstelveen allerlei workshops. Naast een rollatorkeuring en tips om veilig met de rollator op pad te gaan, leren ze bijvoorbeeld evenwichtsoefeningen die de ouderen thuis kunnen doen en krijgen ze voedingstips om de spieren sterk te houden en zo de kans om te vallen te verkleinen. De week wordt georganiseerd door zorgorganisaties Participe en Brentano, AmstelveenSport en verschillende diëtisten. 

"De (rem)blokjes zijn versleten, dus eigenlijk moet u hem niet meer gebruiken", legt Roode uit aan een mevrouw die erg gehecht is aan haar rollator. "U bent al op leeftijd en als u valt, is de kans dat u wat breekt groot. Eigenlijk moet u hem weggooien."

"Deze is al 15, 16 jaar oud, dus er worden geen onderdelen meer voor gemaakt. Ze worden altijd doorgegeven aan andere mensen, maar eigenlijk moet mevrouw gewoon een nieuwe aanvragen bij de huisarts", vertelt hij tegen NH Nieuws. 

Onvermurwbaar

Maar mevrouw is onvermurwbaar. "Ik weet er alles van, maar ik doe het niet", laat ze Roode weten. "Ik ga kijken wat ik nog kan maken, maar ik ben bang niet veel meer", verzucht hij. Gelukkig blijkt mevrouw uiteindelijk ook al een nieuwe rollator in huis te hebben. 

"Hij wiebelde een beetje. Nu kan ik er weer hard mee"

Rollatorgebruiker

De meeste problemen kunnen overigens prima verholpen worden. "Hij wiebelde een beetje, dus ze hebben het weer een beetje bijgesteld. Nu kan ik er weer hard mee", vertelt een tevreden klant. 

Maar hoe goed je rollator ook in elkaar zit, bij verkeerd gebruik kunnen nog steeds ongelukken gebeuren. En dus kregen de ouderen ook een lesje 'Veilig op pad met de rollator'. "Je moet tussen de wielen lopen", legt een ijverige mevrouw uit. "Mijn vriendin deed dat steeds fout. En als je gaat zitten: eerst achteruit, op de rem zetten en dan gaan zitten. Dat is heel belangrijk."

Amstelveners die hun rollator willen laten checken, kunnen terecht bij Marjolijn Windt 06-14802878 of  Stefanie Gerritsen 06-41419456

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]