Ga naar Content

"Aan passie kom ik niets tekort", Ida wil namens jeugd strijden voor betere wereld

Ze is bioboer in opleiding, klimaat-activiste en heeft ook nog een ontzagwekkende hoeveelheid wetenschappelijke kennis. Toch is Ida Simonsen pas 25 jaar. Als VN-jongeren-vertegenwoordiger wil de Haarlemse tot de wereldleiders aan toe strijden voor de stem van jongeren wat betreft biodiversiteit en voedsel. "Aan passie kom ik niets tekort."

Ida Simonsen - Foto: eigen foto

Zelden kom je een 25-jarige tegen die meer bevlogen is dan Ida. En ook nog eens belezen en ontwikkeld. Doelbewust koos ze na het vwo op Het Schoter in Haarlem-Noord een universitaire opleiding in Internationaal Recht en later behaalde ze een master in mensenrechten. Met deze kennis op zak liep ze stages bij SDG Nederland (een beweging die zich bezighoudt met duurzame ontwikkelingsdoelen) en Unicef. Ze was daar bezig met rechten van jongeren en het mobiliseren van haar leeftijdsgenoten.

Kriebelen

Ida focuste zich steeds meer op natuur en voedsel. Ze realiseerde zich dat kennis uit boeken niet vervolmakend zijn en begon, als meisje uit de stad, aan een opleiding als bioboer. "Ik heb best veel gestudeerd en mijn handen begonnen te kriebelen. Ik ben nog in opleiding, hoor. Maar ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Letterlijk dicht bij de grond, de poten in de klei. Ik wilde biodiversiteit en de natuur zo van dichtbij meemaken."

"Mijn focus ligt op natuur en voedsel. Ik omhels die twee werelden in alles wat ik doe"

IDA Simonsen

Als hoog opgeleide vrouw, uit de boerenpraktijk, wil ze zich bij wijze van spreken als klimaat-diplomaat op klompen hard gaan maken als VN-vertegenwoordiger van jongeren. Ze zal dit gaan doen met drie andere Nederlandse afgezanten met ieder eigen thema's. Ida richt zicht vooral op het gebied van biodiversiteit en voedsel. Met nog maar één tegenkandidaat vecht ze deze week om de plek als Nederlandse afgezant. "Mijn focus ligt daarbij op natuur en voedsel. Ik omhels die twee werelden in alles wat ik doe. Ik moet het daarnaast hebben van mensenrechten en klimaat-activisme."

Stemmen

Mocht ze worden gekozen (jongeren tot dertig jaar kunnen op haar stemmen tot en met 13 oktober) dan heeft ze uitgebreide plannen om de stem van jongeren te gaan vertolken. Haar taak wordt het dan om mét een werkgroep de meningen ("En perspectieven en dromen") van de Nederlandse jeugd over biodiversiteit en voedsel op te halen via gastlessen, evenementen, dialogen en sociale media.

Daarna gaat Ida, zoals haar slogan luidt, de boer op om deze meningen te vertegenwoordigen bij relevante ministeries en op conferenties en toppen in binnen- en buitenland. "Wij zíjn natuur, dat is de kernboodschap. Ik wil onder andere de jongeren mee naar buiten nemen, niet alles via powerpoints uitleggen."

Ida Simonsen - Foto: eigen foto

Wie Ida spreekt, zal het snel opvallen dat zij diep in de materie zit en zeer bevlogen is. Zoals de stikstof-problematiek die deze week weer in het nieuws was. Jongeren in de agrarische sector moeten meer bij de toekomst van de landbouw en veeteelt worden betrokken. "Het gaat om het creëren van een toekomt voor de jonge agrariërs. Er zijn nu te weinig opvolgers bij de boerenbedrijven. Om deze bedrijfstakken juist duurzaam te maken, zijn veel meer arbeidskrachten nodig. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren daarbij ook aan de tafel worden uitgenodigd."

Provincie

Zo zit ze vol ideeën. Ida wil ook haar tijd als vrijwillig VN-jongerenvertegenwoordiger aangrijpen om jongeren-participatie in de provincie Noord-Holland te stimuleren. "In onze provincie zitten de jongeren niet aan tafel terwijl er op heel belangrijke beleidsterreinen beslissingen worden genomen."

Ook zal Ida het niet laten om haar kennis uit te dragen. Dat gaat over het volgens haar onrechtvaardige voedselsysteem in de wereld. Dat een klein land als Nederland tot de grootste voedselexporteurs ter wereld hoort, is scheef volgens haar. "Ik maak me zorgen over de wereld en er moet een systeemverandering komen."

"We hebben geen dag te verliezen en een wereld te winnen. Het is biodiversitijd!"

IDA SIMONSEN

Een ander speerpunt laat zich het best typeren met opmerkelijk cijfers. Drie tot vijf procent van de wereldbevolking bestaat uit inheemse volkeren. Laat het nou woensdag Dag van de Inheemse Volkeren zijn en dat Ida graag aandacht vraagt voor deze volkeren die dagelijks met uitsterven worden bedreigd. "Deze mensen beschermen tachtig procent van de biodiversiteit op aarde, op een oppervlakte van twintig procent van de aarde." Het is duidelijk, Ida wil hiervoor op bres springen.

Biodiversitijd

Zoals het een bioboer betaamt, wil de Haarlemse als VN-vertegenwoordiger zaaien en dan oogsten. Zoals zij op haar campagnemateriaal stelt: "Ik ga alles op alles zetten om mijn master in mensenrechten en achtergrond in klimaat-activisme in te zetten om de stem van jongeren te laten horen en onze toekomst te beschermen."Om met haar slogan te eindigen: "We hebben geen dag te verliezen en een wereld te winnen. Het is biodiversitijd!"

Hier kan je je verder verdiepen in de uitgebreide pitch en visie van Ida. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]