Ga naar Content

Angst en onzekerheid bij Huizer buurt over terugkeer gezinnen de Roef

Onzekerheid, angst en zorg overheerst bij de bewoners van de Roef in Huizen, want hoe is de situatie als straks de bewoners van de twee woningen terugkeren? Voorlopig is de dreiging op de beide adressen - ook al zijn de twee gezinnen begin juli al uit huis geplaatst - nog altijd groot. Dat zorgt ervoor dat de gemeente en de politie nu weinig perspectief kunnen bieden en de zorgen groeien bij de bewoners. 

Foto: Inter Visual Studio

Maandagavond verzorgden de gemeente en de politie een bijeenkomst voor bewoners van de Roef en de Windvang; de aangrenzende straat. Uit dat gesprek, dat wel twee uur duurde, bleek dat de spanning in de buurt oploopt. "Dat gesprek ging gepaard met de nodige emoties", aldus burgemeester Niek Meijer. "Dat komt ook omdat het onduidelijk is waar we heengaan."

Bloedserieus

Eerst even terug naar begin juli. Op zondag 3 juli zijn de bewoners van twee woningen in allerijl uit hun huis gehaald in verband met een ernstige dreiging op hun huizen. Een week later ging er een explosief af, die één van de woningen ernstig beschadigde. Maar wat vooral duidelijk werd voor alles en iedereen is dat de dreiging bloedserieus is.

Lang bleef boven de markt hangen waar de dreiging nu mee te maken had. Pas veel later liet Meijer weten dat waarschijnlijk een conflict in het Nederlandse drugscircuit hierachter zit. Niet alleen in Huizen is een explosief afgegaan. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook in Tienhoven en Hoef en Haag. Volgens de politie hebben deze zaken met elkaar te maken. 

Nieuw geluid

Nu dik vier maanden verder zit de schrik er bij veel omwonenden nog altijd goed in. Meijer bespeurt angst en onzekerheid. Een vuurwerkknal of een overvliegende helikopter is soms al een trigger voor sommigen. "Bij een nieuw geluid is het gevoel: 'Oh, het zal toch niet weer'. Dat is vervelend en zorgt voor onrust", geeft de burgemeester aan. Een aantal van hen vindt steun bij de GGD en slachtofferhulp. 

'Andere kant van de politie laten zien aan de kinderen'

Uit de bewonersbijeenkomst blijkt ook dat veel kinderen uit de straat angstig of zelfs bang zijn geworden na alles wat zich in juli heeft afgespeeld op de Roef. Volgens wijkteamchef van de politie Carmen van den Bogaert ervaren de jonkies veel spanning. Dat kan komen omdat hun ouders bang zijn of om wat zij zelf gezien of gehoord hebben. Om die spanning (wat) weg te nemen, gaat de politie een bijeenkomst houden voor de kinderen waar zij hun vragen kunnen afvuren op de wijkagent en Van den Bogaert zelf. "We willen de kinderen de andere van de politie laten zien", stelt zij. "Het is belangrijk te laten weten dat de politie een goede vriend is. Op deze manier komen we ook in verbinding met de bewoners." Daarnaast lopen er dan ook medewerkers van de GGD rond die de kinderen observeren en hulp kunnen aanbieden mocht dat nodig zijn. 

De aanwezige camera's in de straat, het dichtgetimmerde huis en de veel aanwezige politie herinneren de buurtbewoners ook continu aan wat er gebeurd is. En hoewel dit deel van Stad en Lande nu als heel veilig mag worden beschouwd door alle zichtbare en onzichtbare maatregelen maakt de buurt zich vooral zorgen over de nabije toekomst. 

Veiligheid van de wijk

Terugkeer van de twee gezinnen is altijd de inzet geweest van de gemeente. Zij zijn immers ook slachtoffer van de situatie, aldus Meijer en Carmen van den Bogaert, wijkteamchef van de politie. Maar de vraag die daarmee gepaard gaat, is wat dat dan betekent voor de veiligheid van de wijk.

Hoe reëel is het dat er nog eens een bom wordt neergelegd en de buurt wordt opgeschrikt door een knal? Afgelopen week schreef Meijer nog aan de Huizer politiek dat de dreiging volgens de politie en het openbaar ministerie nog steeds 'onverminderd hoog' is. Daardoor lijkt het erop dat er nu steeds meer mensen zitten te wachten op de terugkomst van de twee gezinnen. De meningen over wel of niet een terugkeer zijn volgens de burgemeester sterk verdeeld.

Toch heeft de gemeente dit onderwerp maandag bespreekbaar gemaakt. Zoals gezegd, een terugkeer is vanaf het begin de inzet geweest. De burgemeester snapt ook goed dat hij maar niet steeds de sluiting van de twee woningen kan blijven verlengen, omdat deze tijdelijke noodmaatregel dwars door de grondrechten van de in veiligheid gebrachte bewoners gaat. Aan het einde van deze week moet Meijer een nieuw sluitingsbesluit nemen.

Niet verrast

De rechter zou een stokje kunnen steken voor een nieuwe verlenging. Dat kan overigens pas als er bezwaar wordt gemaakt tegen het besluit. Om niet verrast te worden en dan binnen enkele dagen met de buurt in gesprek te moeten om te kijken hoe de buren terug kunnen komen, wil Meijer nu alvast nadenken over wat er dan nodig is om dat te faciliteren. Hij noemt als voorbeelden de inzet van slachtofferhulp of bemiddeling tussen de bewoners van de twee woningen en hun buren. 

Vooralsnog is het lastig om perspectief te bieden aan iedereen. Wanneer is de Roef weer de Roef van voor 3 juli? Dat kan eigenlijk pas als de daders van de dreiging en de aanslag achter slot en grendel zitten, waardoor de veiligheid waarschijnlijk weer gegarandeerd kan worden.

Het onderzoeksteam werkt hier hard aan meldt Van den Bogaert. Nieuwe arrestaties zijn niet verricht in het onderzoek naar de explosies in Huizen, Tienhoven en Hoef en Haag. De twee eerder opgepakte verdachten, een 42-jarige man uit Den Haag en een 33-jarige vrouw uit Rotterdam, zitten nog altijd vast. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]