Ga naar Content
West-Friesland

Kerst bij tuincentrum de Boet begonnen: "Mensen bezuinigen niet graag op gezelligheid"

15 oktober 2022, 13.02 uur · Aangepast 16 oktober 2022, 14.02 uur
Door: Jelmer Vlot · Foto:

Kerst: volgens sommigen 'The Most Wonderful Time of the Year', maar is al die energieslurpende gezelligheid nog wel betaalbaar? In het Noord-Hollandse epicentrum van de kerst, tuincentrum De Boet in Hoogwoud, doen de eerste bezoekers alvast hun inspiratie op. 

Directeur Jord Beers vertelt over de bijzondere band die hij en zijn familie heeft met kerst - NH Nieuws

Bij het binnenlopen van tuincentrum De Boet in Hoogwoud is nog weinig van de energiecrisis te merken. De ingang is rijkelijk versierd met planten, in de hoek staat een enorme verlichte paddenstoel en in het midden ligt een vijvertje waar rook over zweeft.

Het is een fantasierijk gebeuren en het ziet er piekfijn uit. En dat moet ook: vandaag is de officiële opening van hun kerstshow.

Tekst gaat verder na de foto.

Foto: NH Nieuws/Maurice Blaauw

Directeur Jord Beers komt aangelopen. Op de vraag of ze moeten besparen antwoordt hij: "Ja, maar we bezuinigen niet op sfeer! We zetten wel de verwarming wat later en op een lagere temperatuur aan. Het blijft wel comfortabel voor de klant, in ons café komen bijvoorbeeld kleedjes te liggen. Op de grootte van de show leveren we niets in."

Concert van ijsberen

En dat is te zien. Na het passeren van tal van kerstbomen, een concert van ijsberen en ontelbare kerstballen kom je terecht bij de kerstdorpen. Terwijl op de achtergrond Michael Bublé met Holly Jolly Christmas speelt en er een treintje langs zoeft, legt José Coenraadts, één van de makers van het dorp, trots uit.

"Ik doe dit al 25 jaar. In de zomer beginnen we met het tekenen van de tafels en eind augustus beginnen de timmermannen met het bouwwerk. Daarna is het aan ons om het dorp neer te zetten. Veel mensen vinden het priegelwerk, ik vind het heerlijk."

Tekst gaat verder na de foto.

Foto: NH Nieuws/Maurice Blaauw

De show trekt al veel bekijks. Ouders met kinderen, jonge stellen, ouderen, iedereen lijkt het mooi te vinden. Lizzy Kieftenburg staat om zich heen te kijken en heeft al een plan bedacht om de kerstkosten te drukken. "Ik ga gewoon een lamp vervangen voor de kerstboom! Dan kunnen de lichtjes blijven. Ook ga ik besparen op de ballen, ik gebruik die van voorgaande jaren."

Gewoon de boom in

Het koppel Selma en Gerard van Tienderen hebben geluk: "Wij hebben nog een vast energiecontract voor de aankomende twee jaar. We letten er wel op, maar de lampjes gaan gewoon de boom in. Gezelligheid staat voorop." Ze merken wel dat de kosten van de gezelligheidsartikelen gestegen zijn: "Daar schrok ik wel van, hoor!", zegt ze terwijl ze in haar winkelmandje kijkt.

Over precies 71 dagen is het kerst en tot die tijd verwacht Jord Beers dezelfde bezoekersaantallen als voorgaande jaren. "Misschien zal de besteding per klant wat lager liggen, maar dat vinden we ook logisch."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.