Ga naar Content
Gooi

NH Nieuws neemt een kijkje op de nieuwe asielboot in Huizen: "En als Sinterklaas komt, leggen we het schip even een kade verder."

18 oktober 2022, 19.05 uur
Door: Redactie 't Gooi · Foto: NH Nieuws

Op de MS Fortuna zijn de voorbereidingen in volle gang om hier volgende week maximaal 190 asielzoekers voor een half jaar op te vangen. Ook de vrijwilligers in Huizen staan te trappelen om hun handen uit de mouwen te steken. "Ze zijn van harte welkom hier!"

"Dit zijn de wasmachines," vertelt Sam Kiers van Het Rode Kruis. Hij is de locatiemanager van het schip. "Het is de bedoeling dat de bewoners aan boord zelf hun eigen was gaan doen. Dus we hebben vier wasmachines en vier drogers."

Daarnaast zijn de nieuwe bewoners ook zelf verantwoordelijk voor de huishouding. Dat helpt bij het vinden van een ritme en geeft de bewoners wat te doen, is de gedachte. 

Behalve op het schip worden ook in Huizen zelf de nodige voorbereidingen getroffen. "Van sjaals breien tot Nederlands leren, en van sporten tot kleding inzamelen. Iedereen wil helpen," vertelt Jolanda Westrum, directeur van de Vrijwilligerscentrale Huizen en Huizenvoorelkaar. "Maar we kijken altijd naar de vraag die er is. Dus we houden contact met het Rode Kruis en zij geven aan wat er nodig is. Wij zetten dan de vraag uit in de gemeenschap," aldus Westrum.

Sam Kiers over de asielboot in Huizen: "Wij bewaren de rust, zowel aan boord, maar ook voor de inwoners." - NH Nieuws

Het is niet de eerste drijvende vluchtelingenopvang in Huizen. De vorige boot, met plek voor 150 mensen, vertrok in april dit jaar. Daar heeft het dorp veel van geleerd. "In eerste instantie was er veel onrust bij bewoners," vertelt wethouder Karin van Werven. "Maar toen de boot na drie maanden weer vertrok, was iedereen verdrietig dat de asielzoekers weer weggingen."

Van alle kanten stroomde de hulp destijds toe. "De energie in Huizen en de saamhorigheid zijn groot. In Huizen wil men graag helpen," aldus Jolanda Westrum van de Vrijwilligerscentrale. "Kerken, moskeeën, scholen, sportclubs: iedereen deed mee."

Door de problemen in het overvolle Ter Apel kwam vanuit de landelijke overheid de vraag of gemeentes in Nederland konden bijspringen. "We hebben even getwijfeld, maar besloten al snel dat we graag weer een nieuwe groep asielzoekers wilden ontvangen," aldus de wethouder.

"De gastvrijheid in Huizen is erg aangenaam"

Sam Kiers van het Rode Kruis
De gemeente heeft nauw overleg met alle betrokken partijen. Het Rode Kruis, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de Veiligheidsregio, maar ook ondernemers en inwoners uit de buurt, de Vrijwilligerscentrale Huizen en sportverenigingen. "Dat geeft een fijne ontvangst," vertelt locatiemanager Sam Kiers. "De gastvrijheid in Huizen is erg aangenaam."

De MS Fortuna ligt precies aan de kade waar ook Sinterklaas elk jaar aanlegt in Huizen, maar gelukkig is daar een oplossing voor gevonden. "Sinterklaas kan gewoon hier aanleggen, hoor," zegt wethouder Karin van Werven. De goedheiligman wordt op 12 november in Huizen verwacht. "Dan krijgt de asielboot tijdelijk een plekje verderop aan de kade, zodat hier plek is voor alle kinderen en hun ouders om Sinterklaas te verwelkomen," aldus Van Werven.

Sinterklaasfeest

En wordt Sinterklaas ook een feestje voor de asielzoekers? "Ja, die vraag kwam bij ons ook op, dus daar gaan we mee aan de slag," aldus de wethouder. "Het is een mooie kans om ze welkom te heten en ze te vertellen over onze traditie. Het is nog niet concreet, maar we gaan een plannetje maken."

Wat er precies nodig is aan kleding, taalmaatjes en sportactiviteiten, wordt dus pas duidelijk als de asielzoekers er volgende week  zijn. Maar locatiemanager Sam Kiers kijkt uit naar de komst van de bewoners. "Ja, ik heb er zin in. Het Rode Kruis wil er graag voor iedereen zijn. We faciliteren de zorg en bewaren we de rust." Dat geldt voor de mensen aan boord, maar ook voor de mensen in het dorp. "Als er vragen of zorgen zijn, dan willen we er graag zijn voor de buurt."

Er komen op 25 oktober tussen de 180 en 190 volwassen asielzoekers naar het schip. Waar de nieuwe bewoners vandaag komen, is pas volgende week duidelijk. Ze zullen maximaal zes maanden op de MS Fortuna verblijven.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]