Ga naar Content
Haarlem

Feestverlichting al tachtig jaar door hetzelfde bedrijf: 'M'n overgrootopa is ermee begonnen'

23 oktober 2022, 08.00 uur · Aangepast 25 oktober 2022, 15.41 uur
Door: Jelle Dijkstra & Michael van der Putten · Foto: Michael van der Putten/NH Media

Menig Haarlemmer moet het al zijn opgevallen: de bekende Bavo-silhouetten hangen weer boven de (winkel)straten van het historische centrum. Deze dagen worden de beeldbepalende lichten met hoogwerkers aan de gebouwen gehangen en dat gebeurt al ruim tachtig jaar door een Haarlems bedrijf.

De feestverlichting wordt betaald door ondernemers uit de binnenstad. Al jaren zorgen zij voor de sfeerlichtjes in de donkerste dagen van het jaar. Het huidige ontwerp met de 'Bavo-lampjes' is alweer 15 jaar oud. Naast de straten, worden tegenwoordig ook gebouwen en bomen in de spotlights gezet.  

Zo wordt de feestverlichting op z'n plaats gehangen. Tekst loopt door onder de video.

Feestlichting Botermarkt - NH Nieuws

De twee mannen die verantwoordelijk zijn voor het ophangen van de lichtversiering zijn Wesley Verzijlberg en Guy Timmers. 

"Ik ben de vierde generatie in het familiebedrijf Timmers elektro- en illuminatie", zegt de 39-jarige Timmers. "Mijn overgrootopa begon in 1925 de zaak en mijn opa, die in de Kleine Houtstraat woonde, is na de oorlog als eerste begonnen met feestversiering in zijn straat." 

Tekst gaat door onder de foto.

Afgelopen decennia is er een hoop veranderd en hangen er volgens Timmers inmiddels meer dan 250 lichtgevende silhouetten door de stad.

"We doen er zo'n drie weken over om alles op te hangen en we starten begin oktober al. Soms krijgen we reacties als: 'Beginnen jullie nu al met die kerstversiering?' Dat snappen we wel, het is net oktober. Maar als het eenmaal hangt en het brandt, is iedereen toch wel weer blij", aldus Timmers. 

Nieuwe lampjes

Dit jaar zullen voor het eerst ook de bomen langs het Spaarne, vanaf pakweg de Damstraat naar de Verfrollerbrug, verlicht zijn. Ook komt er een lichtjesroute (lees hierover meer in het kader onderaan dit artikel).

Energiecrisis

Maar kan dat allemaal wel in deze tijden van energiecrisis en -besparingen? Volgens Hildo Makkes van der Deijl van BIZ Binnenstad Haarlem, het collectief namens de ruim 1.100 ondernemers uit de binnenstad dat verantwoordelijk is voor de feestverlichting, valt het allemaal wel mee. Zo wordt er gebruikgemaakt van energiezuinige led-verlichting en hebben ze een groene energieleverancier. 

"Het stroomverbruik is minimaal"

Hildo Makkes van der Deijl,BIZ Binnenstad Haarlem

Daarnaast gaan de lichten pas aan als ook de lantaarnpalen aan gaan, en gaan ze rond middernacht weer uit. Dit in tegenstelling tot sommige andere steden, waar de verlichting al 's middags aan gaat en tot diep in de nacht blijft branden. 

"Ze zorgen ook voor veiligheid en gezelligheid", benadrukt Van der Deijl. "Het stroomverbruik is minimaal."

Perfect ophangen 

Verzijlberg en Timmers zijn nog zo'n twee weken bezig om alles 'perfect recht op te hangen.' Als Haarlem klaar is, zijn andere steden aan de beurt. "Maar het mooist is toch om hier in je eigen stad bezig te zijn", lacht Verzijlberg. "We zijn zelf echte Haarlemmers en we maken de mensen blij. Het is altijd een feestje."

Haarlem licht op: Dwalen met verhalen

Op initiatief van de ondernemers in de binnenstad komt er dit jaar een lichtjesroute, bestaande uit zes Haarlemse legendes die tot leven worden getoverd in de vorm van verlichte figuren met bijbehorende verhalen. De figuren zullen vanaf begin december door de stad verspreid staan.

Kenau Simonsdochter Hasselaer zal de verteller zijn, die je langs de verhalen van onder meer een reus, een draak en een zeemeermin leidt. Bezoekers kunnen de route van begin tot einde volgen, maar de verhalen staan los van elkaar. Het gaat om oude Haarlemse legendes die in het heden weer tot leven zijn gewekt.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]