Ga naar Content

Vuurwerk mag weer met oud en nieuw, wel wordt gedacht aan vuurwerkvrije zones

Het mag deze oud en nieuw weer legaal: vuurwerk afsteken. En zolang er geen landelijk verbod komt, staan de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland dat ook toe. Wel wordt gedacht aan het instellen van vuurwerkvrije zones in de gemeenten.

Foto ter illustratie - Foto: Flickr

Hoewel je met de jaarwisseling de afgelopen twee jaar veel vuurwerk om je heen afgestoken zag worden, mocht het officieel niet. Vooralsnog is er geen landelijk vuurwerkverbod afgekondigd; alleen Arnhem heeft aangekondigd vanaf 2023 het te verbieden.

Een woordvoerder van de gemeente Den Helder geeft ook aan 'vooralsnog uit te gaan van het bestaande beleid'. "Mocht er aanleiding zijn het anders te doen, dan kijken we daarnaar. Daarbij hebben we tevens oog voor de landelijke lijn." In Den Helder zijn al diverse vuurwerkvrije zones, zoals in winkelcentra en honderd meter rondom zorginstellingen.

Vuurwerkvrije zones

In Hollands Kroon wordt eveneens de landelijke regelgeving gevolgd, waardoor zoals het er nu uitziet tijdens oud en nieuw vuurwerk mag worden afgestoken. Wel kijkt de gemeente of er vuurwerkvrije zones kunnen worden ingesteld, net als in Den Helder.

Daarvoor is onlangs een wijziging in een algemene plaatselijke verordening aangenomen door de raad. Zo laat een gemeentewoordvoerder weten: "Op dit moment zijn wij - naar aanleiding van een participatiebijeenkomst met inwoners - bezig met een verkenning op het mogelijk inzetten van een beperkt aantal vuurwerkvrije zones rondom plekken waar vuurwerk echt niet gewenst is, zoals bijvoorbeeld kinderboerderijen."

Ook in Schagen is er dit jaar met oud en nieuw geen lokaal vuurwerkverbod, en evenmin zal er een gemeentelijke vuurwerkshow zijn. Wel wordt ook daar gekeken of bepaalde locaties kunnen worden aangewezen waar in de omgeving geen vuurwerk mag worden afgestoken. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld zorginstellingen.

Vuurwerkshow

Texel geeft aan niet met een gemeentelijke vuurwerkshow te komen. Particulieren mogen dit jaar ook daar weer binnen de vastgestelde tijden vuurwerk afsteken.

Carbidschieten wordt in deze regio alleen in de gemeente Hollands Kroon toegestaan. Ook op Texel gebeurt het: op het eiland wordt het namelijk traditiegetrouw gedoogd. Den Helder en Schagen hebben een verbod hierop opgenomen in de algemeen plaatselijke verordening.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]