Ga naar Content

Treinengek Ton bouwt voortuin om tot Halloween-attractie

Als je er in Andijk langsrijdt, dan kun je er bijna niet omheen. De voortuin van de 58-jarige Ton Hemels. Zijn tuin is helemaal in Halloween-thema aangekleed met als middelpunt: zijn geliefde trein.

Treinengek Ton heeft voortuin in Halloween-sferen - NH Nieuws

"Ik heb een speciale trein, die heb ik uit Amerika laten komen en daar hebben we het een beetje om heen gebouwd", vertelt Ton trots. Hij is een man van weinig woorden. Zorgvuldig zet hij de trein in zijn voortuin neer.

Het is niet zomaar een locomotief, vertelt hij terwijl hij een sjekkie draait. "Deze kwam ik tegen en zie je hier niet echt. Het komt vanuit de Amerikaanse bosbouw uit begin jaren 1900. Voor de locomotief alleen al betaal je zo'n 500 à 600 euro."

Grote hobby

Vanaf kinds af aan is Ton al bezig met treinen. "Dat was toen nog klein spul." Nu heeft Ton veel meer achter zijn huis in de schuur en heeft hij treinen die speciaal buiten kunnen rijden.  

Een paar jaar geleden zijn Ton en zijn vrouw begonnen met het versieren van de tuin tijdens feestdagen. "We begonnen met een kleine tafel met een kersttrein erop. Een jaar later hebben we de tafel groter gemaakt. En sinds vorig jaar ook in het Halloween-thema."

"Het kasteel heb ik twee weken terug op een zondag even in elkaar gezet"

ton hemels

Naast de trein met zeven coupés, staat er een kasteel met bewegende skeletten, een doodskist met lichtjes, een spook en bewegende heksen. "Het kasteel heb ik twee weken terug op een zondag even in elkaar gezet. De doodskist ook." En de dansende skeletten? "Die komen bij de Action vandaan."

Andijkers komen af en toe langs bij Ton om een kijkje te nemen in zijn voortuin. "Vooral wat oudere mensen met hun kleinkinderen", vertelt hij. "Dat vind ik prachtig. Maar ik heb wel er een lintje voorgezet zodat ze niet de tuin in kunnen." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]