Ga naar Content
BLOEMENDAAL

Wachtlijsten voor De Energieke Burger: één gesprek kan duizenden euro's opleveren

3 november 2022, 20.27 uur · Aangepast 4 november 2022, 09.20 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

Wie energieadvies wil krijgen van de stichting De Energieke Burger in Bloemendaal, komt op de wachtlijst te staan. De 17 energiecoaches die hun medeburgers gratis en onafhankelijk voorzien van energieadvies, hebben het razend druk. En gezien de hoge energieprijzen, is dat goed te verklaren. " Eén adviesgesprek kan duizenden euro's opleveren", vertelt energiecoach Nico Lommerse. 

Samen met twee anderen nam Lommerse drie jaar geleden het initiatief om medeburgers te helpen met het energie-zuiniger maken van hun woningen. Lommerse had zichzelf een aantal jaar daarvoor al verdiept in energiebesparende maatregelen en vond het leuk om wat met die kennis te doen. Zo werd in 2019 De Energieke Burger opgezet. 

"Drie jaar geleden moesten we echt vragen om adressen, want we hadden wel coaches maar geen werk. Nu is het precies andersom. Althans, we hebben genoeg coaches, maar we kunnen wel elke dag een gesprek doen. En we hebben wachtlijsten."

Tekst gaat verder onder de video.

Nico Lommerse vindt het leuk om zijn kennis in te zetten en medeburger te helpen. - NH Nieuws

Lommerse en zijn collega-coaches gaan bij mensen thuis langs voor de adviesgesprekken. "We kijken naar wat voor soort huis het is en zoeken gegevens op van het huis. En dan zoeken we de pijnpunten op van het huis."

"Ik heb mensen gehad met een huis van 10 miljoen, die in een kamer leefde."

Nico Lommerse, De Energieke Burger

Ze gaan niet alleen langs bij tussenwoningen, maar ook bij grote vrijstaande villa's. Want ook juist in die grote huizen, zijn vaak duizenden euro's te besparen. "Ik heb mensen gehad met een huis van 10 miljoen. Ze leefden in één kamertje, want die konden de gasrekening gewoon niet meer betalen", aldus Lommerse. 

Mensen helpen 

Hij zou wel graag zien dat meer mensen die het financieel zwaar hebben, bij de Energieke Burger aankloppen. Want energieadvies geven doet hij graag. "Bij mij staat hoog in het vaandel om mensen te helpen. Ik vind het onwijs leuk om dat te doen en het geeft me energie."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]