Ga naar Content

Zwaan, varken of nandoe aan je zijde: de bijzonderste vriendschappen uit de provincie

Sommige mensen lijken het bijzonder goed te kunnen vinden met ongewone huisdieren. De band tussen deze baasjes en hun trouwe twee- of viervoeters is soms lastig te begrijpen voor de buitenwereld, maar dat maakt ze niks uit. Ze zijn hun maatjes, steun en toeverlaat, of hebben soms zelfs een therapeutische werking op hun menselijke vriend. 

Foto: NH Nieuws

Afscheid nemen van zwaan Zeus 

Al 32 jaar zijn ze onafscheidelijk: Ingrid en Zeus, de zwaan die (bijna) dagelijks bij haar langskomt. "Hij luistert naar mij en voor sommige mensen is dat waarschijnlijk best wel vreemd", vertelde Ingrid van Gelder uit Heemstede in 2016 al in een interview aan NH Nieuws. Inmiddels zijn we zes jaar verder en lijkt het erop dat Ingrid de vriendschap moet verbreken. 

Door verschillende problemen in het verleden verkeert Ingrid in diepe schulden waardoor ze haar huis, en dus ook Zeus, moet verlaten. "Het is al jaren verschrikkelijk en nu moet ik zelfs mijn woning uit. Ik heb echt geen idee waar ik heen moet", vertelt Ingrid. Ze gaat de zwaan heel erg missen. "Hij is als een soort huisdier voor mij. De een heeft een kat, de ander een hond. Ik heb Zeus."

Tekst gaat verder.

Lees ook

Verliefd op varken Mila 

Het is alweer even geleden dat NH Nieuws langs ging bij Jaap Zwaan en zijn Mila. In 2017 zagen we hoe het baasje en zijn huisvarken een innige band opbouwde. Hij bekende diepe gevoelens te hebben voor het beestje: "Toen ik haar voor het eerst zag, werd ik een beetje verliefd op haar. In de goede zin van het woord hè", lachte hij toen. 

Een jaar geleden stond de relatie even op het spel, Mila kreeg last van haar eierstokken, 'er was geen land meer het haar te bezeilen'. Jaap zocht een dierenarts die de operatie uit kon voeren om Mila te genezen en kwam uit bij dierenarts Peter Klaver. Maar Mila was door haar gewicht lastig naar de praktijk te transporteren. Gelukkig was Klaver niet te beroerd om de operatie op de keukentafel bij het baasje thuis te verrichten, en met succes! Mila is weer helemaal de oude. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jaap Zwaan met zijn weer herstelde huisvarken Mila. - Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Een treurig einde voor gans Marco

Helaas loopt het niet overal goed af voor de zó geliefde, bijzondere huisdieren. Marco was de gans van Arno en zijn familie, hij werd in het gezin opgenomen toen hij vijf dagen oud was en zonder moeder gevonden werd. Nog geen vier maanden later stond de gans een nachtje niet in zijn hok en dat werd hem fataal toen hij in aanraking kwam met een brutale vos. 

In de korte tijd dat hij bij hen was werd Marco onderdeel van het gezin. "Zijn aanwezigheid wordt erg gemist. Vooral Anna [Arno's dochter, red.] heeft het zwaar, Marco was haar maatje", vertelde Arno eind oktober aan NH Nieuws. Eigenlijk was hij in heel Andijk een begrip geworden, de hele buurt leefde mee: "We hebben al heel wat kaartjes en appjes gekregen."

Tekst gaat verder. 

Nande de Nandoe op bezoek in Amsterdam 

Afgelopen zomer liep er een opmerkelijk dier door het centrum van Amsterdam. Janez uit Slovenië neemt bij zijn bezoekjes aan alle Europese hoofdsteden namelijk zijn maatje mee, een nandoe genaamd Nande. Hoewel menig Amsterdammer schok van de loslopende loopvogel, bleek het al gauw te gaan om een toerist die zijn huisdier 'gewoon' aan het uitlaten was. 

Het dier, dat erg veel op een struisvogel lijkt, heeft een therapeutisch effect op zijn baasje. Drie jaar geleden werd Janez ernstig ziek door hartproblemen en moest hij voor zijn herstel opnieuw oefenen met het lopen van korte afstanden. In dat proces vond hij steun bij Nande. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: AT5

Geen psycholoog, maar een troostezel 

En niet alleen de nandoe kent een therapeutische werking, ook bij boerderij Rucs De Wurft in Bobeldijk kunnen mensen terecht voor ontspanning en hulp bij psychische klachten. Ze vinden er namelijk troost bij ezels. Sharon Vonk is een van de vaste bezoekers. "De ezel betekent heel veel voor mij, ze hebben mij heel goed geholpen tijdens mijn nare periode in mijn leven."

"Ezels zijn goede dieren om ook therapie mee te doen", vertelt Lisette van Leeuwen, coach en begeleider die met de ezels werkt. Ze ziet zichzelf als vertaler tussen de ezels en bezoekers. En dat werkt voor Sharon. "Ik kom zeker één keer per week langs."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.