Ga naar Content

Ouderen 'vast' in te grote woning: "Ik wil wel weg, maar weet niet waarheen"

Ruim driekwart van de Noord-Hollanders vindt dat er prioriteit gegeven moet worden aan het creëren van passende woonruimte voor senioren. Zo blijkt uit een representatieve steekproef die NH samen met Kieskompas heeft laten uitvoeren. Een van de respondenten is Bram van Dam, hij wil zijn eengezinswoning in Broek in Waterland best verruilen voor een appartement. Maar passende woonruimte is in zijn dorp niet beschikbaar. En verhuizen uit het dorp is geen optie. "Mijn hele sociale leven speelt zich hier af."

Ouderen vaak 'vast' in te grote woning - NH Nieuws

Het verhaal van Bram van Dam lijkt geen uitzondering. Hij kent in het dorp een aantal voorbeelden van ouderen die alleen zijn overgebleven en nog steeds wonen in het huis waar ze ooit met hun gezin begonnen. "De mensen die ik erover spreek denken er hetzelfde over, die zouden best willen verhuizen naar een kleinere woning", vertelt Van Dam. "Maar waar moeten ze heen?" Hij weet dat geschikte woonruimte voor senioren niet voorhanden is en er ook niet snel zal komen omdat de prioriteiten van projectontwikkelaars er niet liggen. "Die bouwen liever grote huizen waar ze meer aan verdienen. Ik begrijp dat wel, dat is logisch", vindt Van Dam.

Ouderenbond ANBO

Renate Evers van ouderenbond ANBO herkent het verhaal uit Broek in Waterland. Ze bevestigt dat het probleem leeft onder de leden van de bond en dat er vaak over gebeld wordt. "Er zijn veel plannen om er iets aan te doen, maar het gaat erg langzaam", vertelt Evers. Daar komt bij dat veel ouderen terugdeinzen voor de verhuizing als blijkt dat ze er niet alleen op achteruit gaan in ruimte, maar voor die kleinere woning veel meer geld kwijt zijn. "Dat is de reden dat veel senioren blijven zitten waar ze zitten", legt Evers uit.

"Als de huizen voor ons maar acceptabel zijn, 't moet geen petieterig klein dingetje worden"

bram van dam (82) broek in waterland

Dat laatste blijkt niet altijd waar. Ons voorbeeld uit Broek in Waterland benadrukt dat hij best wat over heeft voor een behoorlijk appartement. "Als we ons huis verkopen kunnen we best een behoorlijke huur betalen, zegt Van Dam. De woningeigenaar staat er best voor over om plaats te maken voor een gezin. "Maar dan moet de woning natuurlijk wel comfortabel en niet te petieterig zijn."

Groeiend tekort

De ANBO lobbyt erop los en probeert in alle politieke gremia gehoor te vinden voor het geluid van de oudere woningzoekende. Niet alleen nieuwbouw wordt bepleit, ook wordt geprobeerd regelgeving te vereenvoudigen. Zo wordt het gemakkelijker om bestaande gebouwen om te vormen tot clusters van woningen die geschikt zijn voor ouderen.

"Het blijkt dat als één senior verhuist dit leidt tot vier tot zeven andere verhuizingen"

renate evers, anbo

Er zijn veel plannen, maar het gaat veel te langzaam, vindt de ANBO. "Het is wel eens uitgerekend dat er in 2040 vierhonderdduizend woningen voor ouderen bij moeten zijn gebouwd, dat zijn er nogal wat" zegt Evers. Ze vertelt verder dat onderzoek heeft aangetoond dat de verhuizing van één oudere leidt tot zeven andere verhuizingen. Extra, passende woningen voor ouderen lijken een waardevol middel om de doorstroming te bevorderen. 

Stand van NH

Dit artikel maakt onderdeel uit van ons onderzoeksproject 'Stand van NH'. Hiervoor heeft NH Nieuws onderzoek laten doen door Kieskompas naar onderwerpen die inwoners van Noord-Holland het meest belangrijk vinden. Rondom de vier onderwerpen die het meest genoemd zijn in het onderzoek (wooncrisis, betaalbaarheid, levensonderhoud, gezondheidszorg en natuur) organiseren wij themaweken waarin we uitgebreid op de onderwerpen ingaan. Voor uitleg over de verantwoording van het onderzoek kunt u hier terecht.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]