Ga naar Content

De 'schaduwsinterklaas' van Den Helder komt mét zwarte pieten en heeft het druk

Marcel Karhof speelt geen Sinterklaas, hij is Sinterklaas. Nou ja; elf maanden per jaar rijdt hij op de taxi, maar als de dagen echt donker worden, verandert hij in de Goedheiligman. Tot voor kort als hét boegbeeld van de intocht in Den Helder. De discussie over roetveegpieten kostte hem die plek. Toch worden hij, en zijn zwarte pieten, nog volop uitgenodigd in de stad.

Foto: Sint Nicolaas Genootschap

Marcel Karhof is al tientallen jaren dé Sinterklaas in Den Helder. Hij identificeert zich met de goedheiligman en wil in deze tijd van het jaar ook echt aangesproken worden met 'Sinterklaas'. Eva Nijsten maakte eerder de documentaire Sinterklaas Bestaat over Karhof. 

Al die tijd was hij ook het vaste gezicht bij de intocht, maar sinds vorig jaar wordt hij hier niet meer voor uitgenodigd. De organisatie wil graag roetveegpieten en Karhof kan daar niet mee leven, want roetveegpieten zijn hem niet anoniem genoeg.

Toch staat zijn agenda nu vol met huisbezoekjes in en rondom Den Helder. Ook organiseert zijn Stichting Sint Nicolaas twee vieringen 'waar Sinterklaas misschien ook wel zijn opwachting maakt'. Eén harde voorwaarde stelt Karhof aan zijn Sinterklaasoptredens: "Ik kom of met zwarte pieten, of ik kom niet."

"Het is geen racisme, het is een vorm van theater maken"

Marcel Karhof, sinterklaas

Het gaat hem niet om de zwarte kleur van de pieten, maar om de onherkenbaarheid die de schmink met zich meebrengt. "Veel van mijn vrijwilligers willen anoniem blijven. Dat kan niet als roetveegpiet."

De bruine kleur van de schmink is voor Karhof geen vereiste. "Twee jaar geleden heb ik een plan opgezet om de kleur te veranderen naar grijs." Maar de gemeenteraad vindt dat pieten geen kleurtje mogen hebben, ook geen grijs. Dat werkt niet voor Karhof. "Als de grijze kleur de discussie zou oplossen, zouden we alleen maar winnaars hebben."

Ondertussen stromen de aanvragen voor huisbezoeken binnen. Karhof: "Ik merk niet dat dat minder wordt, alleen maar drukker en drukker met huisbezoeken. Mensen willen thuis wel gewoon een traditioneel Sinterklaasfeest."

Hoewel grijze pieten een optie zouden zijn, kiest Karhof nu zelf toch nog voor de bruine schmink voor zijn pieten. "Alle aanvragen die ik krijg, en dat zijn er veel, vragen: komt u wel met echte pieten?"

Kinderfeest

"Het is geen racisme", zegt hij. "Het is een vorm van theater maken. Sinterklaas is onherkenbaar, de pieten moeten dat ook kunnen zijn."

De belangrijkste drijfveer voor Marcel blijven de kinderen. "Het moet een leuk kinderfeest zijn."

De discussies en protesten verpesten volgens hem het feest. Daarom wil hij ook geen publiciteit bij de evenementen waar zijn Sint langskomt. "Je hoeft niet te komen, als jij je gekwetst voelt. Maar dan hoef je het niet te verbieden. Als het je stoort, blijf daar dan weg." NH Nieuws heeft gevraagd of ze bij een optreden van Karhof als Sinterklaas aanwezig mogen zijn. "Alleen als je zelf ook als zwarte piet komt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]