Ga naar Content
Haarlem

78 jaar na hongerwinter éénmaal terug op boerderij: "Fijn om belevenissen op te halen"

22 november 2022, 17.00 uur · Aangepast 22 november 2022, 18.50 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

Aagje Speets (92) uit Zandvoort en Dick Snoeck (83) uit Maasland zijn voor het leven verbonden door hun tijd samen op de boerderij van Aagjes ouders in Schagen tijdens de hongerwinter in 1944-1945. De twee zijn inmiddels op leeftijd en wilden heel graag terug naar de betekenisvolle plek en gingen daarom nog één keertje kijken. "Het is zo fijn om samen al die belevenissen op te halen hier", aldus Aagje Speets. 

Een aantal keer is ze nog terug gegaan naar Hoeve Keinse, de boerderij in Schagen waar ze opgroeide. Maar meestal reed ze langs en keek ze vanaf de weg even naar hoe de boerderij erbij lag. Deze keer besloten zij en Dick Snoeck om er een uitstapje van te maken en even stil te staan bij hun verleden samen op de boerderij.

Eenmaal aangekomen bellen de twee aan, maar de bewoners zijn niet thuis. Jammer, vinden ze, want ze hadden graag kennisgemaakt en nog even binnen gekeken. Maar ondanks dat, de kou en de regen, blikten ze terug op de bijzondere plek waar ze samen een tijd hebben gewoond. 

Hongerwinter 

Dick kwam in de hongerwinter samen met zijn moeder naar boerderij Hoeve Keinse om aan te sterken. Thuis in Den Haag was er nog amper te eten en op de boerderij was wel voldoende voedsel, omdat de vader van Aagje groente verbouwde en koeien had. Later die winter kwamen zijn broer en zus ook naar de boerderij. Voor Aagje betekende de komst van Dick gezelligheid. Er was, ondanks de oorlogsdreiging, maar weinig te beleven als tiener en ze vond het heerlijk om te 'moederen' over de toen vijfjarige Dick.

Tekst gaat verder onder de video

Er komen verschillende herinneringen boven bij hun bezoek en die zijn allemaal positief - NH Nieuws

Behalve een aantal extra gasten die er verbleven om de winter door te komen, waren er ook onderduikers op de boerderij. En tegelijkertijd zaten er Duitsers gestationeerd bij de boerderij. Een combinatie die onmogelijk lijkt, maar wat wel echt is gebeurd.

"Als ik de Duitsers het erf af zag rijden 's ochtends, riep ik de onderduikers dat ze tevoorschijn konden komen", vertelt Speets. "En dan eind van de dag gingen ze weer op zolder liggen. Soms namen de Duitsers onze keuken over, dan mochten de onderduikers niet hoesten of poepies laten, want dat konden de Duitsers horen."

Vrijheid op de boerderij

Van alle spanningen heeft Dick Snoeck maar weinig meegekregen. Hij herinnert zich de hongerwinter op de boerderij voornamelijk als een fijne tijd. "Toen de Canadezen kwamen zei mijn moeder dat de oorlog over was. En toen zei ik tegen mijn moeder: 'Wanneer komt er nou weer oorlog?' Wist ik veel."

Snoeck herinnert zich de vrijheid op de boerderij en honger heeft hij daar niet gehad. Ook Speets koestert warme herinneringen. "Het was zo'n fijne tijd. Dat blijft er ook in bij ons, die tijd samen. Dus we genieten er erg van om hier even terug te zijn samen."

Deze foto is genomen op de boerderij en Dick Snoeck is het jongetje links op de grond - Foto: Dick Snoeck

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]