Ga naar Content

Haarlemse oud-scheidsrechter Bossen voorstander van lange blessuretijd op WK: "Ergerde mij altijd rot"

Blessuretijd van meer dan tien minuten? Dat gaan we op het WK in Qatar vaker zien. "Er zijn duidelijk instructies meegegeven", vertelt oud-scheidsrechter en KNVB-waarnemer Ruud Bossen. "De VAR houdt nu ook specifiek de tijd van de wissels en blessurebehandelingen bij."

Oud-scheidsrechter Ruud Bossen over de vele minuten extra tijd op het WK - Foto: Pro Shots

Bossen floot in totaal 616 officiële wedstrijden in het betaalde voetbal. Dat was in de periode van 1992 tot 2013. Tegenwoordig is de Haarlemmer KNVB-waarnemer en hij runt nog altijd zijn eigen glaszettersbedrijf.

"Ik ergerde mij altijd rot aan spelers met vallende ziektes of spelers die aan het vertragen waren. Ik gaf ze dan geel of zei dat ze ook in looppas van het veld konden", vertelt Bossen over zijn tijd als scheidsrechter.

Dertig seconden

Met de introductie van de videoscheidsrechter  is er veel veranderd in het voetbal. Ook mag er nu vijf keer per wedstrijd gewisseld worden. "In mijn tijd was het heel simpel. Toen waren er nog maar drie wissels toegestaan. Voor iedere wissel stond dertig seconden en was de blessuretijd meestal twee of drie minuten."

Pierluigi Collina, scheidsrechtersbaas van de FIFA, heeft al aangekondigd dat de lange blessuretijd op het WK normaal zal worden. Bossen denkt dat dat in de eredivisie ook gaat gebeuren. "Afgelopen jaar zag je al blessuretijd van vijf of zes minuten. Ik denk dat als spelers merken dat er zo acht of negen minuten bij zal komen dat ze minder snel zullen gaan treuzelen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52