Ga naar Content

De Peiling: ik kan prima rondkomen

Noord-Hollanders maken zich grote zorgen of zijzelf of anderen door de stijgende prijzen nog wel kunnen rondkomen. Dat blijkt uit breed onderzoek van Kieskompas in opdracht van NH Nieuws. Volgens deskundigen komt het doordat alle lagen van de bevolking nu worden geraakt. Van laag- tot middeninkomens. Boodschappen zijn duurder en de prijzen voor gas- en elektra zijn hoog.  

Foto: Adobe

De afgelopen maanden deed NH Nieuws samen met Kieskompas grootschalig onderzoek naar onderwerpen die op dit moment onder Noord-Hollanders leven. Ruim veertig procent van de Noord-Hollanders geeft aan zich zorgen te maken over de financiën, zowel van zichzelf als van een ander. Met name Noord-Hollanders tussen de 18 en 34 jaar en inwoners met een lagere opleiding vinden de betaalbaarheid van het leven momenteel één van de allerbelangrijkste thema's.

Volgens Anna Custers, lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam, wordt op dit moment vrijwel iedereen in de portemonnee geraakt. Van laag- tot middeninkomens. Maar, volgens Custers is dat niet het enige: “Door geldzorgen ontstaat er meer onzekerheid, spanningen binnen het gezin en een slechtere nachtrust. Het heeft meer maatschappelijke impact dan alleen het huishoudboekje.” De oorzaak van de inflatie ligt volgens de armoede-expert momenteel bij de gestegen energieprijzen die doorwerken op allerlei terreinen. “Zo wordt zowel het voedsel als de kinderopvang duurder."

Wat vind jij?

Kan jij nog rondkomen? Ben jij bezorgd over je financiële situatie? Of over die van je naasten? 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].