Ga naar Content

Heemstede scoort slecht met energielabels voor woningen, maar isolatie is 'hot topic' onder inwoners

Heemstede staat bovenaan de lijst als het gaat om het percentage woningen met een laag energielabel. In het dorp staan relatief veel woningen met een E, F, of G label, de minst duurzame energielabel. Daarmee is Heemstede het slechtste jongetje van de klas en dat vinden de inwoners van de jaren 30 woningen jammer. "Ik wil energiezuinig zijn." 

Foto:

Bij een rondgang door het dorp zijn een groot aantal woningen zichtbaar verduurzaamd. Op veel daken van jaren dertig woningen zijn zonnepanelen geplaatst. "De meeste woningen hebben dat hier wel", zegt een Heemstedenaar. "Je ziet het alleen niet altijd aan de voorkant." Een andere inwoner vertelt net een volledige verbouwing achter de rug te hebben, waarbij ook alles is verduurzaamd. "Ik ben daarom te moe voor een interview", zegt ze.

Woningeigenaar Dirk Jan Moojen is dat niet. In 2014 is hij met zijn gezin verhuisd naar een jaren 30 woning aan de Herman Heijermanslaan. Hoewel het geen vooropgezet plan was, is de Heemstedenaar na de aankoop flink bezig geweest met verduurzamen. "Onze energiekosten waren een doorn in het oog", vertelt hij. "Wat we precies kwijt waren per maand weet ik niet meer, maar het was ongeveer 4.000 m³ gas per jaar." 

Voor de woningeigenaar genoeg reden om de isolatie aan te pakken. Dirk Jan heeft veel laten doen. Hij somt op: zonnepanelen, nieuw dubbel glas en een zuinigere ketel. Het gezin wacht nog op extra zonnepanelen en heeft zich ingeschreven voor een warmte pomp. "Daarvan moeten we nog uitzoeken of dat voor onze woning werkt, maar als dat mogelijk is gebruiken we minder gas en meer elektriciteit, dat weer wordt aangeleverd door de zonnepanelen."

"Dat energie veel geld kost heeft tot gevolg dat er aandacht voor is"

Hugo Hölscher - voorzitter HeemSteeds Duurzamer

Heemstedenaar Hugo Hölscher (70), wonende aan de Frederik van Eedenplein, is al wat langer bezig met het isoleren van zijn woning. Naar eigen zeggen heeft hij 'alles gedaan wat je kunt doen' om de woning te verduurzamen. "Vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbele beglazing, dakisolatie en zonnepanelen." Daarnaast heeft de gepensioneerde natuurkundige een warmteregelsysteem, waardoor kamers die niet gebruikt worden ook niet verward worden. "Dat doen we naar behoefte."

Andere woningbezitters in het netwerk van Hugo komen met enige regelmaat naar hem toe voor advies. Niet zo gek, want sinds 2017 is de Heemstedenaar ook voorzitter van de coöperatie HeemSteeds Duurzamer, een collectief van inwoners en organisaties die duurzaamheid willen stimuleren. "Het is geen sexy onderwerp, maar dat energie veel geld kost heeft tot gevolg dat er veel aandacht voor is", vertelt Hugo. "En toch, als je jouw woning nu wilt aanpakken, moet je veel geduld hebben. De levertijden zijn lang en aannemers zijn schaars. Als je heel handig bent kun je vloer- en dakisolatie zelf doen, maar bij het plaatsen van zonnepanelen heb je echt vakmensen nodig."

Hugo Hölscher (l) en Dirk Jan Moojen (r) voor hun woning in Heemstede - Foto:

Geïsoleerde woningen populair onder kopers

Het onderwerp leeft ook zeker onder woningzoekenden. Aan makelaars is het inmiddels een van de eerst gestelde vragen van geïnteresseerde kopers. "Een jaar geleden werd deze vraag nauwelijks nog gesteld", vertelt algemeen directeur Steven Lagerij van De Vivantus Groep, waar 39 makelaarskantoren onder vallen. "Nu is iedereen ermee bezig." 

Zodra een slecht geïsoleerde woning dus te koop staat, komen er minder kijkers, maar het wordt altijd verkocht. "Soms duurt het dan wat langer. Gemiddeld is een woning na 3 weken verkocht, bij slecht geïsoleerde woningen duurt het dan tot 5 weken, maar het gaat altijd weg."

Lees ook

Regionale verschillen in Noord-Holland

Organisatie Natuur & Milieu maakte maandag bekend dat in Heemstede, Bloemendaal, Laren en Haarlem het meest aantal woningen zijn met een E, F of G label. In Heemstede gaat het om de helft van de woningen, in Bloemendaal iets meer dan een derde en in Laren en Haarlem 30 procent. 

Als provincie doen we het dus niet heel goed, maar er zijn in Noord-Holland wel veel regionale verschillen. "In Heerhugowaard heb je veel nieuwbouw, die woningen duurzamer en dus goed geïsoleerd", vertelt de directeur. "In plaatsen waar veel jaren 30 woningen zijn, zoals in Heemstede, heb je hogere energiekosten en moet meer aan gedaan worden om de woning te verduurzamen."

Een investering en een besparing

De twee inwoners van Heemstede zijn blij met de resultaten van hun verduurzaming. Hugo: "Als je dit in cijfers uit zou drukken, dan verbruik ik nu ongeveer 1.700 m3 gas in plaats van 3.000 m3 gas, wat neerkomt op een besparing van ongeveer 3.000 euro per jaar." Bij Dirk Jan ligt dat iets anders. "Ik heb mijn energiecontract een paar jaar geleden vastgezet, dus ik betaal maandelijks 230 euro. Maar het voelt goed om weinig energie te verbruiken. Ik wil energiezuinig zijn. Voor de toekomst."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.