Ga naar Content

De Peiling: Vuurwerk overal verbieden of overal toestaan?

Uit onderzoek onder het NH Nieuwspanel blijkt dat ruim 60 procent van de deelnemers vóór een volledig verbod op vuurwerk is. Een vuurwerkshow op een centrale plek wordt gezien als mooi alternatief. Maar een helder beleid is er niet. In de ene gemeente mag je knallen wat je wil, op andere plekken zijn vuurwerkvrije zones en weer elders is een totaal verbod.

Foto: Adobe Stock

In het panel kwamen verschillende verhalen naar voren. Overlast, slecht voor het milieu, angstige dieren en verwondingen zijn veel genoemde redenen om van het vuurwerk af te willen. Wilma uit Aalsmeer kan meepraten over de verwondingen. "Mijn neef overleed door het verkeerd afsteken van vuurwerk en een oom van mij is zijn hand kwijtgeraakt."

Ook bij Sonja ging het bijna mis. "Vuurwerk kwam bijna terecht in de kinderwagen. Omdat ik het zag aankomen kon ik net op tijd de wagen nog weghalen", vertelt de Alkmaarder. 

Illegaal vuurwerk

Arjan uit de gemeente Edam-Volendam vertelt dat hij een vuurwerkverbod niet ziet zitten. "Mensen gaan dan op zoek naar alternatieven. Het is zwaarder en je kan het eerder krijgen dan alleen aan het eind van het jaar." Het grootste probleem ligt volgens de meeste vuurwerkliefhebbers dan ook bij het illegale vuurwerk. Dit vuurwerk is veel zwaarder dan legale varianten. Het zorgt voor een harde knal en kan daardoor tot zwaarder letsel leiden.

Vuurwerkregels

Komende jaarwisseling gelden er verschillende regels omtrent het afsteken van vuurwerk. Hieronder staat alles nog een keer op een rijtje.

In Dijk en Waard, Koggenland, Stede Broec, Drechterland, Opmeer, Medemblik, Hoorn en op Texel mogen vuurwerkliefhebbers in de hele gemeente knallen.

In ieder geval 16 gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in. Dat zijn: Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Den Helder, Amstelveen, Hollands Kroon, Enkhuizen, Zaanstad, Hilversum, Gooise Meren, Huizen en Alkmaar. Gemeente Schagen onderzoekt nog het invoeren van vuurwerkvrije zones.

Amsterdam, Heemstede, Haarlem en Bloemendaal hebben een algeheel vuurwerkverbod.

Wat vind jij? Moet er in heel Noord-Holland een vuurwerkverbod gelden of vind jij dat het zelf kunnen afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling hoort?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].