Ga naar Content

Is het ijs dik genoeg op de ijsbaan in Uitgeest?

Het was vannacht rond het vriespunt in Uitgeest, en er lag gisteren al vier centimeter ijs op de natuurijsbaan. Bij vijf 'giet it oan'. En dus is de vraag vanochtend: is het ijs dik genoeg om te kunnen schaatsen?

Foto: NH Nieuws

IJsmeester Nico Brantjes komt, zoals iedere ochtend als het gevroren heeft, rond negen uur naar de ijsbaan langs de Geesterweg. Hij is gewapend met een boor en een meetstokje in de hoop er vijf centimeter ijsdikte mee te meten, een centimeter meer dan gisterochtend. In dat geval kunnen kinderen vandaag de ijzers onderbinden. Bij acht mogen ook volwassenen, maar dat zal vandaag niet gebeuren.

Vlak voor het meten is er toch een klein beetje vrolijke spanning bij Brantjes. "Toen ik hierheen fietste had ik goede hoop, maar nu denk ik: misschien net wel, of net niet." Dan stapt hij voorzichtig het ijs op.

Bekijk hier het meetmoment:

Nico Brantjes meet ijsdikte in Uitgeest - NH Nieuws

Dan meldt de eerste ijsfanaat van de lokale ijsclub zich: "Kunnen we het niet gewoon proberen, Nico? Zien hoe lang het gaat? Wat ga ik anders de hele dag doen?"

De ijsmeester schudt vertwijfeld zijn hoofd: "Nee, ik zou het niet doen. Het is niet dik genoeg, en zie je die luchtbellen hier?" Hij wijst naar het ijs. "De grond onder het water is nog niet helemaal verzadigd, dan krijg je dit. Dat maakt het ijs ook zwakker."

Gisteren, niet, vandaag niet. "Misschien morgen", houdt Brantjes hoop. "Het zou nog een beetje vriezen. Dan kan het schoolschaatsen voor de kleintjes hier gebeuren, in plaats van op de ijsbaan in Alkmaar."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]