Ga naar Content

De Peiling: je rijbewijs halen in Nederland is te moeilijk

Als het aan het CBR ligt, mogen slecht presterende rijscholen straks hun kandidaten niet meer op zaterdag laten afrijden. Volgens CBR-chef Alexander Pechtold wordt het weekend misbruikt om slechte leerlingen toch te laten slagen, omdat het dan rustiger is op de weg. 

Foto: Adobe stock

Het CBR kampt al tijden met achterstanden.  Die bij de theorie-examens zijn inmiddels ingelopen, maar de praktijkexamens laten zich, mede door het personeelstekort, minder gemakkelijk oplossen: er zijn nog 285.000 examens die vanwege corona moeten worden ingehaald. Niet vreemd dus dat slecht voorbereide kandidaten regelmatig op zaterdag mogen afrijden: zo vergroot je de kans dat deze kandidaten tóch slagen. 

De moeilijkheidsgraad van het halen van je rijbewijs en de vorm van rijlessen is door de jaren heen aan verandering onderhevig. Daar waar je vroeger slaagde als je een goed rondje om de kerk reed, zitten er nu strikte voorwaarden aan verbonden. Anderzijds worden wel extreme weersomstandigheden gemeden: wanneer het ijzelt of sneeuwt, worden rijlessen wel eens afgezegd. Terwijl dit misschien wel de meest waardevolle lessen zijn! 

Wat vind jij, is het tegenwoordig te moeilijk om je rijbewijs te halen? Of zouden de regels minder strikt mogen, ook om de lange wachtlijsten weg te werken? 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].