Ga naar Content

Een enorme operatie: de Huizer kerstbotter uit de haven naar het plein takelen

Een loodzware botter uit het water tillen en midden in centrum van Huizen neerzetten. Dinsdagochtend werd er voor dag en dauw uitgevaren om het gevaarte te kunnen verplaatsen. Het zou eigenlijk maandag gebeuren, maar teveel ijs gooide roet in het eten. 

De botter wordt met veel moeite het water uitgevist - NH Nieuws

In het centrum van Huizen op het Oude Raadhuisplein komt dit jaar geen verlichte kerstboom, maar dus een verlichte botter. Het vaartuig is dan ook onderdeel van de speciale kerstmarkt op het plein. Dit idee wordt uitgevoerd door Stichting Huizer Botters, gesteund door de winkeliersvereniging Hart van Huizen en het college. De stichting geeft tekst en uitleg aan het winkelend publiek en hoopt op deze manier ook nieuwe donateurs te werven.

Hele operatie

De botter met de cijfers HZ 45 krijgt de eer om op het plein te pronken, maar om het gevaarte daar te krijgen is een hele operatie. Zo moet de mast eraf worden gehaald, de botter zelf uit het water worden gevist, op een dieplader worden gezet en daarna heel erg voorzichtig door de kronkelstraatjes van het oude dorp naar het centrum gereden. 

Maar met deze hele operatie van de haven naar het centrum blijft het niet. Op vrijdagavond verhuist de botter nog één keertje, namelijk naar de hoek van de Keucheniusstraat en de Kerkstraat zodat de zaterdagmarkt gewoon door kan gaan. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]