Ga naar Content

Duizend nieuwe flexwoningen voor starters en statushouders in regio Alkmaar

De Regio Alkmaar wil de komende jaren inzetten op de bouw van 1.000 extra flexwoningen. In strijd tegen de woningnood wordt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) tijdelijke huisvesting gerealiseerd voor starters en statushouders.

De 25- jarige Mohamed Aljnidi is druk bezig met het leren van de Nederlandse taal - Foto: NH/ Tom Jurriaans

Exploderende huizenprijzen en een tekort aan sociale woningen: de nood in regio Alkmaar is hoog. Het aanbod van geschikte woningen is volgens gemeenten op dit moment onvoldoende om aan de vraag te voldoen. Voor starters, jonge gezinnen en statushouders kan de ontwikkeling van voldoende flexwoningen een tijdelijke oplossing zijn.

De Alkmaarse wethouder Gijsbert Van Iterson Scholten van de gemeente Alkmaar is blij met het extra geld dat het kabinet vrijmaakt voor de versnelde bouw van flexwoningen: "Regionale samenwerking loont. Door als regiogemeenten samen op te trekken, ontstaan extra kansen om de hoge woningnood versneld aan te pakken. De goede samenwerking met het ministerie helpt daar enorm bij."

Tekst gaat verder.

Lees ook

"Het Kabinet heeft extra geld beschikbaar gesteld en de Taskforce versnelling in het leven geroepen. Samen met het ministerie stellen we een globale planning op om deze duizend flexwoningen te realiseren", zegt de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar.

Verdeling flexwoningen

De regio Alkmaar wordt gevormd door de gemeenten Alkmaar, Dijk en Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Onduidelijk is nog hoe de flexwoningen over de gemeenten worden verdeeld en om welke locaties het gaat. Dat wordt de komende tijd onderzocht.

In maart werden in de gemeente Castricum bij het station 47 containerwoningen geplaatst. Brian de Goede (24) is een van de bewoners. "Ik heb het geluk gehad dat ik hier terecht kon, maar het heeft wel even geduurd. Het is klein, maar het is beter dan niks." 

Statushouder Mohamed Aljnidi uit Syrië woont een verdieping boven Brian. Ook hij is dankbaar voor de tijdelijke oplossing, vertelde hij eerder tegen NH Nieuws. "In het asielzoekerscentrum zaten we met veel mensen in een kamer. Ik heb nu meer privacy en voel me vrijer." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]