Ga naar Content

Geen gouden tip in vermissingszaak Tanja Groen: "Enorme teleurstelling"

Tussen de duizenden tips over de mogelijke vindplaats van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen uit Schagen, zit niet het doorslaggevende antwoord. De beloning van 1 miljoen euro die vorig jaar bij elkaar was verzameld en was bedoeld om de vermissingszaak mee op te lossen, is zodoende niet uitgekeerd.

Foto: NH Nieuws

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries kwam vorig jaar, een maand voor hij om het leven werd gebracht, met een initiatief dat naar zijn idee de decennialange vermissingszaak van Tanja Groen moest oplossen. Er moesten mensen zijn die meer wisten, dacht hij, en door een hoge beloning uit te loven zouden zij over de streep worden getrokken. Zijn streven was 1 miljoen euro in te zamelen. Door diverse acties moest dat bedrag er uiteindelijk komen.

Toen de aanslag op De Vries was geweest, was er 240.000 euro ingezameld. Maar daarna ging het hard en al op 13 juli 2021 was de magische grens van 1 miljoen bereikt. Al moest daarna nog wel de gouden tip komen, en hoewel er veel tips zijn geweest zat die er niet bij. Het bedrag wordt daarom vrijgegeven en zal worden ingezet voor andere cold cases.

Zeer teleurgesteld

'Dit is vooral ontzettend verdrietig voor de familie van Tanja', laat de Peter R. de Vries Foundation in een verklaring weten. 'Corrie en Adrie Groen, de ouders van Tanja, hebben er de afgelopen periode alles aan gedaan om antwoord te krijgen op de vraag waar hun dochter is. Ook de Foundation is uiteraard zeer teleurgesteld en had echt gehoopt dat een dergelijke hoge beloning iemand tot praten zou bewegen.'

"Tot het laatste moment hebben wij gehoopt dat wij Tanja konden terugbrengen bij haar ouders", zegt Kelly de Vries, de dochter van Peter die na zijn overlijden zijn werk voor de stichting heeft voortgezet. "Helaas hebben een miljoen euro en een jaar lang media-aandacht dit niet kunnen realiseren. Wij leven ontzettend mee met de familie en willen vooropstellen dat wij ons altijd blijven inzetten voor het terugvinden van Tanja, ook zonder hoge beloning."

Lees ook

Hoewel het lichaam van Tanja niet is teruggevonden, hebben de tips toch iets duidelijk gemaakt, geeft de stichting aan. 'Dankzij de vele tips kon er wel een aantal scenario's door het coldcase team worden uitgesloten.' Om welke scenario's het gaat, is onduidelijk. De politie heeft weliswaar nog een paar tips in onderzoek.

Onbekend vrouwelijk dna

Verder ligt er nog een rechtshulpverzoek bij de Belgische autoriteiten, omdat wordt vermoed dat de veroordeelde Belgische moordenaar Marc Dutroux mogelijk betrokken is bij de verdwijning van Tanja. In het verzoek wordt gevraagd om onbekend vrouwelijk dna uit huizen en bestelauto's van Dutroux te vergelijken met dat van Tanja. De resultaten zouden 'zo snel mogelijk' worden verstuurd naar het Openbaar Ministerie in Limburg.

De destijds 18-jarige Tanja Groen zou na de zomer van 1993 beginnen met haar studie aan de universiteit van Maastricht. Ze verdween spoorloos in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 nadat ze naar een feestje van haar studentenvereniging was geweest.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]