Ga naar Content

Wat moeten we absoluut doen in de kerstvakantie? NH tipt budgetvriendelijke uitjes

De kerstvakantie is in volle gang, maar wat doen we nu alle kerstdiners achter de rug zijn? NH Nieuws somt met behulp van de Alkmaarse Claudine Brakenhoff van Kidsproof de leukste uitjes op. Voor het hele gezin of juist voor de 18-plussers, en allemaal gratis of tegen een kleine prijs. Terwijl alles duurder wordt, zijn er namelijk genoeg  budgetvriendelijke activiteiten. 

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

"Zwemmen of schaatsen is in de kerstvakantie altijd een goed idee", weet Claudine als geen ander. Op haar site houdt ze alle activiteiten bij die in de Kop van Noord-Holland te beleven zijn. Maar zo'n uitje is niet voor iedereen mogelijk. "Met een gezin van vier en kaartjes van tien euro is dat niet voor iedereen te doen. En dan komen er vaak ook nog parkeerkosten en eten bij." 

Gelukkig is er met een klein budget ook heel wat mogelijk. Ten eerste zijn er genoeg uitjes tegen een kleine prijs, "en als mensen hun eigen eten en drinken meenemen scheelt dat ook een hoop." NH Nieuws somt de budgetvriendelijke activiteiten in de provincie op. 

Vroeg uit de veren in Den Helder 

Een activiteit voor de jongste vakantiegangers in Den Helder en omstreken: een ochtend met de dieren in de Helderse Vallei. Bij de stadsboerderij kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar de dierenverzorgers op vrijdag 30 december helpen, nog voordat de Vallei opengaat. Ouders moeten hun kinderen voor 3 euro aanmelden en kunnen zelf gratis mee. En als gezinnen daar toch al zijn, kunnen ze ook meteen de winterbingo meepakken. Bij het duurzaamheidscentrum is de bingokaart gratis op te halen.  

De grootste Lego-collectie van Nederland in Hoorn

Vanaf 17 december is in het Museum van de 20e Eeuw de grootste Lego-verzameling van Nederland te bewonderen. "Onze opslagruimte zit nog vol. We hebben inmiddels acht vrachtwagens vol met Lego naar het museum gehaald", vertelde Museumdirecteur Hans Stuijfbergen eerder deze maand aan NH Nieuws. Een kaartje kost voor kinderen slechts 5 euro, volwassenen moeten het dubbele betalen. 

Lees ook

Dansen op de grootste hits aller tijden in Hilversum

Het is de grote droom van menig muziekliefhebber: een bezoekje aan het Top2000 Café in Hilversum. Helaas is dat voor iedereen die geen kaartje kon bemachtigen niet meer mogelijk. Daarom kan de liefhebber zich beter naar het marktplein in Hilversum begeven voor de Live 2000-tent. Hier zijn liveoptredens van tributebands gratis te bezoeken. Denk aan de Neil Young Mirror Band, Golden Years of David Bowie of een Hollandse avond met Jason Bouman.

Het verhaal van de Durgerdammer vissers: barre omstandigheden op de Zuiderzee 

Het verhaal van de drie visser die veertien dagen over de Zuiderzee dobberden is via licht, beeld en geluid te bewonderen in het Zuiderzeemuseum. Dit echte Noord-Hollandse verhaal uit Marken en Enkhuizen komt uit 1849 en wordt met een winterse wandeling verteld. 'Toen de zee ijs was' is nog tot en met 8 januari te zien en kan dagelijks vanaf 17.00 bezocht worden. 

Tekst gaat hieronder verder. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Museum voor de kinderen

Als we expert Claudine vragen naar haar beste kerstvakantietips komen er vooral musea ter sprake. "Denk aan het Bakkerijmuseum in Medemblik, daar kunnen kinderen in deze periode zelf kerstkoekjes bakken. Of de Warme Winterdagen bij museum BroekerVeiling, het proeflab is speciaal voor de kerstvakantie geopend." Kinderen kunnen hier proefjes doen met eten. 

Laatste momenten in het Westfries Museum 

Voor een gratis museumbezoek moeten de liefhebbers in Hoorn zijn. Het Westfries Museum wordt gerestaureerd en vernieuwd, en zal daarom tot 2025 gesloten blijven. Daarom is het tot zaterdag 31 december gratis te bezoeken. 

Lees ook

En thuis is er natuurlijk ook genoeg mogelijk deze dagen. Dat weet Claudine zelf ook als geen ander: "Zelf koekjes bakken, een thuisbios maken, je chocomel pimpen, je hebt alleen iets meer troep in huis."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.