Ga naar Content

Haarlem wakker na nacht vol vuurwerk ondanks verbod: van begrip tot 'pfff verschrikkelijk'

1 januari 2023, 14.29 uur · Aangepast 1 januari 2023, 14.59 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Een rondje door Haarlem geeft een goed beeld van hoe het vuurwerkverbod in acht is genomen. In veel wijken, vooral in Haarlem-Noord, Haarlem-Oost en Schalkwijk ging er evenveel, als niet meer vuurwerk, de lucht in dan in de jaren zonder het verbod. "Het is jammer", zegt burgemeester Jos Wienen daarover. 

Na vele discussies besloot in september 2021 de Haarlemse gemeenteraad niet af te wachten op een landelijk vuurwerkverbod. Ook was er geen steun voor het plan om uitzonderingsgebieden aan te wijzen of een centrale vuurwerkshow te organiseren. Het gevaar voor de gezondheid en het klimaat werden belangrijker geacht. 

"Vanuit dat standpunt begrijp ik het wel, maar je moet ook leven", is de reactie van de één op straat. "Pfff, verschrikkelijk!", is de reactie van een hondenbezitter. Hij heeft het nog nooit zo erg meegemaakt in al die jaren dat hij al in Schalkwijk woont. 

Tekst gaat door na video. 

Reacties na een nacht vol met vuurwerk ondanks verbod - NH Nieuws

Vooral dat het vuurwerk gewoon gekocht kon worden in Haarlem, maar dan niet afgestoken mag worden, stuit op grote vraagtekens. En dat begrijpt burgemeester Jos Wienen van Haarlem wel. 

"Het is nog te vroeg om te zeggen of het vuurwerkverbod effect heeft gehad in Haarlem"

Jos Wienen - Burgemeester Haarlem

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen kijkt terug op een rustig verlopen oud en nieuw. "De terugkoppeling van de politie geeft geen grote incidenten aan."  Hij heeft natuurlijk ook gemerkt dat het vuurwerkverbod op plekken werd genegeerd. "Iedereen heeft kunnen zien en horen dat er ondanks het vuurwerkverbod vuurwerk is afgestoken. Dat is jammer." 

Hij laat weten dat er in de periode tot en met de jaarwisseling twaalf boetes gegeven zijn voor het afsteken van vuurwerk en er is vijf keer vuurwerk in beslag genomen. 

"Het is nog te vroeg om te zeggen of het vuurwerkverbod effect heeft gehad in Haarlem", zegt Wienen. "We weten op dit moment nog niet hoeveel schade het vuurwerk afgelopen nacht heeft aangebracht, hoeveel slachtoffers er in het ziekenhuis zijn behandeld en hoeveel afval er is opgehaald. Op basis van die gegevens is mogelijk meer te zeggen over het effect."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]