Ga naar Content

Limburgse wasberen ontsnappen aan de dood en worden opgevangen in Anna Paulowna

Sinds afgelopen week heeft Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna er een nieuwe diersoort bij: de wasbeer. Zestien wasberen deden vorige week woensdag hun intrede in een spiksplinternieuw verblijf, nadat stichting AAP de diertjes had opgevangen op verschillende plekken in Limburg. Sinds deze week kunnen bezoekers een blik werpen op deze bijzondere nieuwkomers, al zijn ze zelf nog wat verlegen.

Het nieuwe wasberenverblijf van Landgoed Hoenderdaell - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

Onder andere deze wasberen zijn de afgelopen tijd in Limburg gevangen door Stichting AAP. De provincie heeft namelijk al lange tijd last van een plaag. Deze wasberenplaag kan gevolgen hebben voor de natuur en het leven van andere diersoorten. Sinds eind vorig jaar mogen de wasberen zelfs afgeschoten worden, maar Stichting AAP probeert er nog zo veel mogelijk te redden en onder te brengen in een geschikt verblijf. Zoals Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna.

Dit landgoed, dat staat al bekend als opvangplek voor onder andere leeuwen en tijgers, heeft afgelopen jaar flink zijn best gedaan om zo'n geschikt onderkomen te realiseren voor de wasberen. Ze zijn dan ook erg blij met de komst van de dieren. "Ik vind ze fantastisch, het zijn net kleine bandieten", vertelt dierenverzorgster Daphne Pels van Hoenderdaell. 

Onzichtbaar

Bezoekers zijn al erg benieuwd naar deze nieuwe bewoners, maar veel kunnen ze op dit moment nog niet zien van deze bandieten. Ze durven zich nog niet graag te laten zien. Alleen wanneer je goed kijkt, kun je een glimp van ze opvangen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Deze dieren hebben wat meer tijd nodig voor ze zich laten zien", Legt Daphne Pels uit. "Ik weet niet hoe lang het nog gaat duren, maar langzaamaan zullen de dappere dieren uit de groep zich laten zien."

Ze vermoedt dan ook dat de schrik er wel goed in zit bij de wasberen. "Ze hebben echt iets rottigs meegemaakt en vervolgens komen ze op een plek die helemaal nieuw is", vertelt Daphne Pels. 

Op onderstaande foto zit een wasbeer verstopt onder het dak van zijn nieuwe verblijf (tekst gaat door onder de foto). 

Twee wasberen zit verscholen onder het dak - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

Maar volgens de dierenverzorgster moet het na verloop van tijd helemaal goed komen met de nieuwelingen. "Ze zijn heel nieuwsgierig en kunnen goed klimmen. Ze hebben sterkte handjes en houden heel erg van water. Ze wassen hun voedsel namelijk graag in water, vandaar de naam wasbeer", legt Daphne Pels uit. 

Het verblijf is ook van alle gemakken voorzien en heeft ook een beekje en genoeg groen. Maar de beplanting is niet te hoog, om ontsnapping te voorkomen. "Het waait hier erg hard en willen voorkomen dat er eentje ontsnapt als een grote boom omwaait en over de reling heen valt", legt Pels uit. "Het zijn ondeugende dieren, dus het verblijf is echt wasbeer-proof."

'We hopen dat andere dierentuinen ook bereid zijn om zulke dieren op te vangen'

Daphne Pels - Landgoed Hoenderdaell

De verzorgers van Hoenderdaell proberen de wasberen zo veel mogelijk te verwennen, zodat ze zich snel thuis voelen. "Ze zijn allemaal gesteriliseerd en gecastreerd en mogen hier lekker hun leven gaan leiden", aldus Pels. "We hopen dat andere dierentuinen hierna ook bereid zijn om zulke dieren op te vangen."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]