Ga naar Content

Kerstbomen verzamelen voor een zakcentje: Gooise clubs zijn wisselend enthousiast

Geen oud papier meer, maar kerstbomen: Gooise clubs en verenigingen mogen dit jaar voor het eerst kerstbomen inzamelen om daarmee hun clubkas te spekken. Het gaat om een proef omdat ze sinds afgelopen jaar geen oud papier meer mogen ophalen en daardoor duizenden euro's mislopen. Het kerstbomen inzamelen moet ze toch een extra zakcentje opleveren, maar de ervaringen zijn tot nu toe wisselend. NH Nieuws keek een dagje mee.

Kerstbomen ingezameld bij de Boshoeve - Foto: Daan Visser/NH Nieuws

In een klein gebied van de Laren kunnen de kerstbomen naar dagbesteding de Boshoeve worden gebracht. In datzelfde kleine gebiedje zamelen de cliënten al oud papier en karton in. Voor hen is deze regeling niet geschrapt, omdat het hun werk is. Begeleidster Jolanda van der Pal en een cliënt staan maandagochtend in de miezerregen klaar om de kerstbomen in ontvangst te nemen. 

En de eerste vracht is geen misselijke. Een bestelbus met aanhanger erachter komt het terrein oprijden. De bomen komen van de Winter Village in Laren, een commercieel kerstdorp met schaatsbaan die niet in het pilotgebied ligt. Een lekkere opbrengst zou je denken, maar de vracht moet geweigerd worden: commerciële bedrijven moeten hun kerstbomen op een andere manier aanbieden. 

Het blijkt de rest van de ochtend ook geen storm te lopen. Er komen twee mensen hun kerstboom langs brengen. Beide wonen op een steenworp afstand van de Boshoeve.

Achtergrond proef

Waar normaal gesproken clubs en verenigingen karton en papier konden ophalen om de clubkas bij te vullen, is in 2021 besloten dat afvalophaler GAD het zelf gaat doen. Dit vanwege bezuinigingen bij de dienst. Hierdoor zaten veel clubs financieel met hun handen in het haar. 

De dienst en de verengingen staken de koppen bij elkaar en besloten te kijken naar een alternatief, met deze pilot als resultaat. Per opgehaalde kerstboom ontvangt de club 50 cent. Clubs en verenigingen die de inzameling van papier moeilijk kunnen missen kregen voorrang om mee te doen. Wat op de achtergrond ook meespeelt is dat de kerstboominzameling van de GAD vorig jaar niet al te soepel verliep

Het verloopt ook nog niet helemaal soepel. Begeleidster Jolanda denkt dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van hoe de inzameling er dit jaar aan toegaat. "We hebben flyers uitgedeeld in het gebied, maar alsnog zag in hier veel kerstbomen toch aan de straat liggen", vertelt ze. "Later las ik zelfs in de lokale krant dat we het inzamelpunt van heel Laren zijn.

De meeste kerstbomen op de stapel die er rond 10.00 uur liggen hebben ook een houten kruis, terwijl op de site van de GAD staat dat de boom die niet mag hebben. "Mensen lezen ook niet goed." Dus start de begeleidster met met het verwijderen van de houten kruizen. Een fikse klus. Even later later klinkt de bel voor de koffie, even een adempauze voor alle cliënten. 

Schuimlikkers

In het dorp Ankeveen neemt carnavalsvereniging de Schuimlikkers deel aan de proef. Nadat het inzamelen van papier werd geschrapt, moest ook deze club haar financiële wonden likken. 

Waar de meeste clubs gebruik maakte van inzamelpunten kiezen de carnavallers ervoor langs te rijden om kerstbomen van de straat op te pikken, zoals de GAD dat vroeger deed. Afgelopen zaterdag reden ze hun eerste ronde, lokale ondernemers hadden terrein en aanhangwagens aan de club geleend.

Lees ook

"Het is allemaal best soepel gegaan", zegt Michael Voorn van de vereniging. Op de eerste dag zijn er tussen de 200 en 250 bomen opgehaald. "Bij sommige moesten we het kruis aan de onderkant eraf halen, maar daar bleef het bij."

Hoewel de kerstbomen logistiek meer voeten in de aarden hebben dan oud papier, zijn De Schuimlikkers erg blij met het initiatief. "Dit soort initiatieven zorgen ervoor dat er voor ons meer mogelijk is."

Komende zaterdag doen de carnavallers nog een ophaalronde.

Athabascan

In Hilversum doet scoutingvereniging de Athabascan mee aan de proef. Omdat er relatief veel mensen in hun gebied wonen hadden zij maar liefst vier inzamelplekken.

Ook voor de scouts zijn de kerstbomen een alternatief voor het oud papier. Afgelopen zaterdag was de eerste inzamelingsdag, volgens penningmeester Marco van den Heuvel verliep alles 'erg prettig'. 

Een handjevol kerstbomen ingezameld door scoutingvereniging Athabascan - Foto: Daan Visser/NH Nieuws

"Het was mooi weer en we hadden veel vrijwilligers die op de locaties stonden", vertelt hij. "Sociaal was het ook een leuk gebeuren. Zowel oud als jong kwam langs, dus voor ons was het ook een mooie kans om nieuwe leden te werven."

Komende zaterdag zijn de inzamelplekken weer open. Of het een rendabel alternatief voor de club is moet na afloop van de proef blijken. Hoeveel kerstbomen er tot nu toe ingezameld zijn is volgens Van Den Heuvel moeilijk te zeggen.

Niet gelijk soepel

Dat het nog niet overal even soepel gaat, beseft afvalophaler GAD ook. Daar ging men vooraf ook niet meteen vanuit. Wel laat de woordvoerder weten veel te hebben gedaan om bewoners op de hoogte te brengen van de proef. Zo is er onder anderen gebruik gemaakt van lokale media, eigen kanalen en pushberichten via de app. "Het is en blijft een probleem dat er dan nog steeds bomen met houten kruis worden gebracht." 

De bomen worden niet geturfd, maar gewogen. Eén kerstboom is gemiddeld twaalf kilo. Het totaal aantal kerstbomen per vereniging wordt gewogen en door twaalf gedeeld. Dit eindgetal wordt vermenigvuldigd met de 50 cent per boom. Zo komen de clubs tot hun eindbedrag voor in de clubkas.

Hoogstwaarschijnlijk zal de evaluatie van de proef plaatsvinden in februari en wordt er gekeken of en hoe de kerstbomeninzameling van clubs volgend jaar nog beter kan plaatvinden.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]