Ga naar Content

Deze diersoorten maken een comeback naar onze provincie, maar sommige sterven langzaam uit

Lange tijd was de Nederlandse natuur zo versnipperd dat grote, wilde dieren nauwelijks nog in Nederland terecht konden. Dat verandert: langzaam maar zeker ontstaan in Nederland grote aaneengesloten natuurgebieden, waarin plaats is voor bijzondere dieren. Ook Noord-Holland maakt zich op voor nieuwe, imposante beesten. Welke beesten kunnen we in onze provincie verwachten?

Lars Soerink is ecoloog bij ARK Natuurontwikkeling en houdt zich bezig met de natuur in Noord-Holland. Hij is positief gestemd over de recente ontwikkelingen. Soerink denkt dat het ontstaan van grotere natuurgebieden er voor kan zorgen dat bijzondere dieren hun rentree maken in Noord-Holland. Sommige van die dieren trekken uit zichzelf de provincie binnen, andere moeten een handje geholpen worden. Helaas is het niet alleen hosanna: er zijn ook beesten die het heel moeilijk hebben.  

Deze dieren vinden hun weg op natuurlijke wijze terug:

1. De Europese zeearend
We trappen af met een wat vreemde eend in de bijt. Deze zeer grote roofvogel, met een spanwijdte van 2,5 meter, is namelijk wel al te vinden in Noord-Holland. Als je geluk hebt, kun je deze gigant tegenkomen in de meest zuidoostelijke hoek van de provincie: op de Dode Hond. Vader en moeder zeearend hebben hier de afgelopen jaren minstens één jong grootgebracht. 

"In heel Europa ging het slecht met het 'm, maar nu is hij weer in opmars. Ook in Nederland. Dit komt echt door de natuurontwikkeling van de afgelopen jaren." De kans bestaat dus, dat we de zeearend nog veel vaker zullen tegenkomen.

De Europese zeearend - Foto:

2. De kraanvogel
Na eeuwen van afwezigheid maakt ook deze vogel een comeback. Hij is iets groter dan de ooievaar en heeft een spanwijdte tot 2 meter. Al is het vaak een doortrekker, toch broeden ze steeds vaker hier. "Net zoals de Europese zeearend verwachten we dat deze vogel ook snel gaat broeden in Noord-Holland. De afgelopen jaren hebben we gezien dat ze het in Nederland prima naar hun zin hebben."

De kraanvogel - Foto:

3. De vleet
Het zal misschien even schrikken zijn als je hem tijdens het zwemmen tegenkomt, deze reusachtige rog kan namelijk tot wel 2,5 meter groot en 80 kilo zwaar worden. Het is daarmee de grootste roggensoort van Europa. "Dit is echt de onderwaterwolf. Vroeger was dit een icoon van de Noordzee, maar door overbevissing is deze soort helemaal weg. Het dier is afhankelijk van alles wat op een schelpdierrif leeft. Door overbevissing zijn al die riffen verdwenen, maar we zijn bezig ze terug de brengen. De kans is echt aannemelijk dat we ze dus terug gaan zien."

De vleet - Foto:

Deze dieren zouden we ook terug kunnen gaan zien:

1. De kroeskoppelikaan
Met een spanwijdte van 3,5 meter is de kroeskoppelikaan een flink exemplaar. Het is zelfs één van de grootste vogelsoorten in Europa: "Die is nu alleen nog te zien in dierentuinen. Door botresten weten we dat deze soort hier geleefd heeft, maar we hebben ze allemaal opgegeten. Door zijn formaat was het een makkelijke prooi. Omdat dit geen trekvogel is, heeft hij hulp nodig van de mens."

De kroeskoppelikaan - Foto:

2. De wisent
Van gevleugelde reus, naar een reus op poten. De wisent, ook wel Europese bizon genoemd, is het grootste landzoogdier van ons continent. Ze kunnen tot 1.100 kilo zwaar en 2 meter hoog worden. "Eigenlijk is dit dier al terug in Noord-Holland. Ze zijn te vinden in de duinen van Kennemerland. We dromen van een kustlijn met veel meer wisenten, en we verwachten ze op meerdere plekken terug te brengen. Naast imposant is hij ook heel nuttig: door stikstof groeit ons duingebied snel dicht en deze wisenten slopen en eten dat gewas."

De wisent - Foto:

Deze dieren hebben het moeilijk:

1. De grutto 
Helaas zijn niet alle soorten te redden en dit geldt ook voor de grutto. Deze weidevogel is eigenlijk alleen maar in Nederland te vinden. "Dit is onze nationale vogel. Noord-Holland is een hele belangrijke provincie voor dit dier, maar het gaat echt heel slecht met ze. De populatie zit in een vrije val en het einde daarvan is niet in zicht. De landbouw is hier zo intensief, daar kan dit dier niet tegenop. Geniet zolang je 'm ziet, want dat zal niet zo lang meer zijn."

De grutto - Foto:

2. De Noordse woelmuis
Deze muizensoort doopte NH eerder al tot één van de Big Five van onze provincie. "Dit is de reuzenpanda van de muizenwereld. Het is echt een van Dobben-kroket op pootjes en is voornamelijk te vinden op Texel. Hun leefgebied is veel te klein geworden door onder andere de bouw, en dus dalen de aantallen enorm."

De Noordse woelmuis - Foto:

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.