Ga naar Content

'Fietser van het Jaar' Jessica bleef fietsen voor het goede doel, zelfs zonder haar Jos

Jessica de Jong uit Den Helder speelde basketbal op hoog niveau, maar had pech met een aanhoudende rugblessure. Ze ging op zoek naar een nieuwe sport en begon met meedoen met de Giro di Kika, waarbij fietsend geld opgehaald wordt voor onderzoek naar kinderkanker. Dat was een schot in de roos, omdat ze zelf dierbaren heeft verloren aan kanker. Dankzij haar jarenlange inzet is ze gekroond tot 'Fietser van het jaar 2022'.

Jessica in Italië - Foto: Privéfoto

Het begon voor Jessica allemaal bij vrijwilligerswerk tijdens Tour for Life, een tocht voor het goede doel waar in acht dagen zo'n 1250 kilometer wordt gefietst. Helemaal van Italië naar Nederland. "Daar ging ik krentenbollen uitdelen", vertelt Jessica. Maar tijdens de tocht begint het fietsen bij Jessica ook te kriebelen. 

Terug in Nederland begint ze dan ook met de oude fiets van haar moeder haar eerste kilometers. "En ik bleek het ook echt leuk te vinden", zegt Jessica. Daarom schrijft ze zich een jaar later niet als vrijwilliger, maar als deelnemer in voor Tour for Life. "Dat was een verschrikking", lacht ze. "Omdat ik toen pas drie maanden fietste en dus geen goede voorbereiding had gehad."

Giro di KiKa

In 2015 begint Jessica - een stuk beter voorbereid - aan een nieuw avontuur: de Giro di KiKa. Een fietstocht van vijf dagen en zo'n 600 kilometer, om geld op te halen voor KiKa. "Toen was mijn hart meteen verkocht", vertelt Jessica. Samen met haar man Jos, die zelf niet fietste maar zich ook inzette voor de Giro, reist ze elke zomer weer af naar Italië om zo veel mogelijk geld op te halen. "Het is een grote familie en soms ook wel emotioneel. Bijna iedereen die meedoet fietst voor een familielid", vertelt Jessica. 

En dat geldt helaas ook voor Jessica. Martijn, de zoon van een goede vriend van haar, kreeg te horen dat hij een melanoom had en niet meer beter zou worden. Hij overleed op 15-jarige leeftijd. "Hij zei tegen mij: Ik vind het zo mooi dat je dit doet en je moet wel doorgaan", vertelt Jessica. "Dus dat is altijd de stimulans voor mij geweest om door te fietsen." 

Tekst gaat door onder de foto. 

Al Jessica haar startbewijzen - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

Jarenlang reizen Jessica en Jos met veel plezier naar Italië af. "We maakten er echt een vakantie van en gingen vaak een week eerder al heen", vertelt ze met een glimlach op haar gezicht. Maar dan krijgt Jos te horen dat hij kanker heeft en niet meer beter wordt. In april 2021 overlijdt hij. Lang twijfelt Jessica of ze dan wel door wil gaan met Giro di KiKa. "Het was iets wat we altijd samen deden", vertelt ze. 

Het is een zware periode voor Jessica, zeker omdat haar vader drie maanden later ook overlijdt. Maar ze besluit dapper om door te gaan met Giro di KiKa, wat een grote wens was van Jos. "Je moet wel doorgaan met fietsen en lekker genieten, zei hij dan", vertelt Jessica. Een goede keuze, want Jessica heeft veel aan haar fietsvrienden. "Je krijgt er heel veel steun van", legt ze uit. 

Nieuwe liefde

En dankzij de grote groep vrienden van Giro di KiKa is Jessica weer gelukkig in de liefde. Mark kende haar man Jos namelijk dankzij Tour for Life, omdat hij er ook als vrijwilliger werkte en nam na zijn overlijden contact op met Jessica. "Toen zijn we met elkaar in contact gekomen en dat klikte erg goed", vertelt Jessica. 

En als kers op de taart is Jessica, als eerste vrouw ooit,  'Fietser van het Jaar 2022' geworden. Dat is een verkiezing van tijdschrift Bicycling. Vriendin Annie, die ze ook kent dankzij de Giro di KiKa, gaf haar hiervoor op. Afgelopen weekend heeft ze die prijs in ontvangst mogen nemen. "Echt heel bijzonder", vertelt Jessica. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Jessica is Fietser van het Jaar - Foto: Rens Muller

Nieuwe uitdaging

Na acht jaar Giro di KiKa begint Jessica volgend jaar aan een nieuw avontuur: een tour waar geld opgehaald wordt voor stichting Hartekind. De tocht staat gepland in september 2024 en Jessica zal in vijf dagen zo'n 600 kilometer afleggen door de prachtige natuur in Frankrijk.  "We wilden graag een keer naar een andere omgeving", legt Jessica uit. Samen met vriend Mark, die haar langs de zijlijn gaat supporten, zal ze proberen weer zo veel mogelijk geld op te halen.

"Soms denk ik wel: waar ben ik in godsnaam mee bezig?"

Jessica de Jong

Tot die tijd laat Jessica haar fiets zeker niet verstoffen in de garage. Ze heeft nog genoeg plannen om haar conditie op peil te houden. "Ik wil met mijn fietsgroepje graag nog de Elfstedentocht gaan fietsen en we willen ook met een grote groep in Limburg lekker gaan fietsen", vertelt Jessica gemotiveerd. 

"Soms denk ik wel: 'waar ben ik in godsnaam mee bezig'", lacht Jessica. "Maar het zorgt ook voor ontspanning en houdt me echt op de been." Het heeft er, samen met de steun van haar dierbaren, voor gezorgd dat Jessica door de zware periode van het overlijden van man Jos en haar vader heen heeft kunnen komen. "Het fietsen helpt je om sterker te maken."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]