Ga naar Content

Bezorgde Uithoornaars worden gehoord over opvang asielzoekers in hun onrustige wijk

Komen er jonge mannen of gezinnen in het opvangcentrum voor asielzoekers aan de Arthur van Schendellaan in Uithoorn wonen? En hoe wordt de veiligheid in de wijk met de komst van de dertig nieuwe bewoners gewaarborgd? Omwonenden van 't Buurtnest in Uithoorn konden gisteren met al hun vragen en zorgen over de asielopvang terecht in het voormalige buurtcentrum. 

In 't Buurtnest in Uithoorn komen vluchtelingen te wonen - Foto: NH Nieuws

Zorgen zijn er zeker, want de wijk gaat gebukt onder jeugdoverlast. Dat resulteerde tijdens de jaarwisseling 2021/2022 al eens in brandstichting in 't Buurtnest. Buurtbewoner Jos Jeunhomme vreest dat jonge asielzoekers zonder dagbesteding met de probleemjeugd gaan meedoen of dat er rivaliserende groepen jeugd ontstaan. 

Hij vertelde eerder tegen NH Nieuws dat hij geregeld overlast ervaart: "Er wordt rotzooi gemaakt, dingen gesloopt of ze plassen in de boxgangen." En dus is hij van mening dat 'je eerst de buurt onder controle moet hebben' voordat je als gemeente extra verantwoordelijkheden neemt. 

Toch is het besluit in de gemeenteraad inmiddels al genomen. Uithoorn probeert hiermee te voldoen aan de taak om extra opvangplekken te creëren en overvolle centra als Ter Apel te ontlasten. 

"Ik ben maar een vrouw alleen en vind het niet prettig als er alleen maar jonge mannen komen te wonen"

Buurtbewoonster

Omwonenden zijn niet tegen de komst van asielzoekers, maar willen wel weten waar ze aan toe zijn, merkt verslaggever Celine Sulsters als ze met omwonenden in gesprek gaat. Vooral over de veiligheid in de wijk bestaan zorgen. Een aantal buurtbewoners vindt het lastig dat nog onzeker is wié er precies in 't Buurtnest komen wonen. Ze zijn angstig geworden door verhalen over jonge mannelijke asielzoekers die zich zouden misdragen.

Een mevrouw op leeftijd bekent het allemaal best spannend te vinden. "Ik ben maar een vrouw alleen en vind het niet prettig als er alleen maar jonge mannen komen te wonen", vertelt ze. Een andere aanwezige mevrouw herkent die angst bij haar dochter van 22. "Zij wil dan niet meer alleen de hond uitlaten."

Lees ook

Een medewerkster van de gemeente Uithoorn hoort de zorgen aan en legt uit dat niet de gemeente, maar het COA uiteindelijk bepaalt welke asielzoekers in 't Buurtnest komen wonen. "Maar we sturen wel steeds aan op gezinnen. De kamers maken we dan ook geschikt voor gezinnen." Dit betekent bijvoorbeeld er wanden worden geplaatst om aparte slaapruimtes te creëren.

Die informatie lijkt de buurtbewoonster die het onderwerp aansneed wat gerust te stellen. "Gezinnen lijkt me een veel betere optie, maar ik hoop wel dat de gemeente zich daar echt hard voor gaat maken tegenover het COA."

Ogen in de wijk

Voor vragen over de veiligheid kunnen aanwezigen terecht bij de veiligheidsadviseur van de gemeente, Bas Meskers. Hij legt uit hoe de gemeente ervoor wil gaan zorgen dat de asielzoekers veilig landen in de buurt. "Wij hebben korte lijntjes met 'ogen in de wijk', zoals jongerenwerk, de regisseur wijkveiligheid, welvaartsorganisatie Uithoorn voor elkaar, de wijkagent en handhaving. Zij trekken aan de bel als iets niet goed gaat." 

Ook het COA heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Iedere opvanglocatie wordt namelijk 24 uur per dag beveiligd door een beveiligingsbedrijf. Omwonenden kunnen een medewerker van het Rode Kruis aanspreken als er zorgen of klachten zijn. Ook die is dagelijks aanwezig. 

Zó dicht woont Wim op 't Buurtnest - Foto: NH Nieuws

Ook Wim Vermeij is op de informatieavond afgekomen. Hij woont in de flat aan de Gasperilaan, pal naast 't Buurtnest, en uitte eerder al zijn zorgen over mogelijke overlast. Flatbewoners hebben nu al veel last van hangjeugd die gebruikmaakt van het basketbalveldje en de bankjes tussen de flat en 't Buurtnest in. Asielzoekers die niet mogen werken en dus weinig te doen hebben, zullen waarschijnlijk veel gebruikmaken van de buitenruimte. Wim stelt daarom voor om de indeling van het terrein te veranderen.

"Onze oplossing is ertussen bosschages te plaatsen, zodat de afstand wat groter wordt", oppert hij. Ook willen de bewoners dat het basketbalveldje met bankjes naar de andere kant van het centrum worden verplaatst en dat de deur aan die kant de ingang van het centrum wordt. De gemeente lijkt daar wel oren naar te hebben en Wim krijgt te horen dat voor de asielzoekers passende dagbesteding zal worden gezocht. Wim geeft zijn plannen af en vertrekt tevreden naar huis. 

Vanuit de veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland is een schouw gedaan naar de veiligheid van 't Buurtnest. Het pand wordt de komende weken klaargemaakt voor gebruik. De groep asielzoekers zal uiterlijk volgende maand het pand betrekken.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]