Ga naar Content

Veel geld opgehaald voor renovatie Reghthuys, maar nog niet genoeg voor dakherstel

Het bekendste gebouw van Westzaan piept en kraakt en dat is niet onopgemerkt gebleven. Inwoners en bedrijven zamelden afgelopen jaar 112.000 euro in voor de renovatie van het Reghthuys in het dorpscentrum. Er is nog meer nodig, want het dak verslechtert in rap tempo.

Foto: NH Nieuws

Het bestuur denkt dat met de 112.000 euro ongeveer een derde is binnengehaald van wat er totaal nodig is. Al is dat wel lastig in te schatten, geeft voorzitter Joke Smit aan: "Alle bouwkosten zijn een onzekere factor geworden door de gestegen prijzen. Er is geen bouwbedrijf dat zijn handen brandt aan een offerte voor over een half jaar."

Ze vervolgt: "We hadden eerst begroot dat we maximaal 200.000 tot 250.000 euro kwijt zouden zijn voor de totale restauratie van het Reghthuys, maar je ziet dat het heel lastig in te schatten valt."

Daarom is besloten het stap voor stap te doen. "We richten ons nu eerst op het dak. Dat moet eerst, anders kun je doen wat je wil maar dan is het dweilen met de kraan open." De afgelopen weken werd duidelijk dat het dak echt lek is. Het zinkwerk en de honderden leien die er al eeuwen op liggen, moeten worden vervangen. "We kunnen het niet langer uitstellen."

Acties

Om geld op te halen waren er afgelopen jaar verschillende acties en ook dit jaar gaan de inwoners van Westzaan er meer van horen, onder andere rond Koningsdag. Smit is dankbaar, maar hoopt dus op meer om het iconische gebouw van het dorp te kunnen herstellen. Want het gebouw betekent veel voor het dorp volgens haar: "Dat horen we ook van de mensen die doneren: 'hoe dan ook moet het Reghthuys blijven'."

Via deze link kunnen mensen doneren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]